
Onze online belevingsenquête: wensen en ervaringen voor de openbare ruimte
De belevingswaarde van de openbare ruimte wordt steeds vaker een belangrijk thema voor beheerders van de openbare ruimte. Het is een maatstaf voor de kwaliteit van een plek. Om inzicht te krijgen in de beleving moeten we bij de gebruikers van de openbare ruimte zijn. Maar het bereiken van een grote groep gebruikers en het stellen van de juiste vragen is vaak nog een grote uitdaging. De Stadsverbeteraars van PLANTERRA gingen in verschillende gemeenten die uitdaging aan. Het resultaat is een online belevingsenquête die inzetbaar is op verschillende schaalniveaus. De demoversie is nu beschikbaar voor iedereen die meer wil met beleving.
Waarom beleving?
Een omgeving die als prettig en aantrekkelijk wordt ervaren stimuleert gezond en sociaal gedrag zoals spelen, bewegen en ontmoeten. Het zijn plekken waar mensen zich thuis voelen, op hun gemak zijn en die bijdragen aan geluk en welbevinden. Een hoge belevingswaarde verbetert ook de economische waarde van een plek doordat deze een goed imago krijgt en mensen er graag langer verblijven. En door samen met bewoners te bepalen wat voor hen een prettige omgeving is werk je als gemeente klantgericht en alvast in de geest van de Omgevingswet.
Wat meet de belevingsenquête?
Beleving is een breed begrip. Het is een gevoel en gaat over hoe we iets ervaren en waarderen. De online belevingsenquête van PLANTERRA richt zich op de gewenste beleving. Hoe willen bewoners hun buurt, dorpsplein of winkelstraat ervaren en welke thema’s zijn belangrijk voor een goede waardering van de openbare ruimte? In de online belevingsenquête vragen we naar belangrijke thema’s voor de openbare ruimte (zoals biodiversiteit, parkeren, kunnen wandelen of klimaatadaptatie) om deze te verbeteren. Daarnaast vragen we specifieker naar de wensen en voorkeuren voor inrichting en onderhoud, zodat je ook met beheer kan inspelen op beleving. Onze adviseurs helpen de resultaten te verwerken in visies, beheer-en beleidsplannen en ontwerpen.



Wanneer kan je de belevingsenquête inzetten?
De online belevingsenquête kan voor verschillende projecten een goede participatievorm zijn. Je kunt het gebruiken voor herinrichting van een buurt, plein of straat, het opstellen van een visie, beleidsplan of beheerplan. De belevingsenquête is aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk door het gebruik van eenvoudige dilemmakeuzes, voorbeelden met foto’s uit de eigen gemeente en het gebruik van begrijpelijke taal.
We zetten de voordelen van de online belevingsenquête op een rijtje:
- De enquête maakt het mogelijk om wensen en behoeften van bewoners mee te nemen in beleid- en herinrichtingsprojecten waardoor je plekken creëert met een goede beleving die aansluit bij de wensen van bewoners;
- De enquête bereikt een grote groep mensen omdat deelname laagdrempelig is. Zo bereik je ook degenen die normaal gesproken niet betrokken zijn;
- De enquête is gebruiksvriendelijk voor jong en oud. Onze ervaring is dat ook de 65+ doelgroep goed uit de voeten kan met de online omgeving: deze leeftijdsgroep is niet ondervertegenwoordigd in de resultaten;
- De dataverzameling kost weinig tijd omdat de online enquête makkelijk te verspreiden is met een link via verschillende kanalen, zowel on- als offline;
- Met de enquête wordt een breed en subjectief begrip als beleving op een structurele manier inzichtelijk gemaakt. De thema’s zijn wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op het PLANTERRA belevingsmodel.
- De enquête sluit aan bij de uitdagingen en kenmerken van de gemeente omdat deze voor elke gemeente op maat wordt gemaakt. Bewoners herkennen hierdoor hun eigen situatie en de resultaten zijn meteen inzetbaar in beleid- en herinrichtingsprojecten.
Onze ervaringen
In Gemeente Overbetuwe is het Integrale Kwaliteitsplan Openbare Ruimte mede tot stand gekomen door de 565 reacties van inwoners op de belevingsenquête. Zij hebben input gegeven voor het bepalen van de ambities voor de dorpscentra, het buitengebied, de woonwijken, bedrijventerreinen en parken. Door beleid af te stemmen op de wensen van inwoners, kan de Gemeente Overbetuwe prettige en aantrekkelijke plekken realiseren.
In de wijk Hilversumse Meent, is de belevingsenquête op wijkniveau uitgezet. Het onderzoek is onderdeel van een groter leer-en ontwikkeltraject rondom participatie. De online enquête meet hoe inwoners de buurt waarderen en wat zij belangrijk vinden voor de openbare ruimte in de buurt. Tijdens Covid-19 is de online enquête een ideale manier om toch draagvlak en betrokkenheid te stimuleren. Door de online enquête vaker uit te zetten, kunnen ervaringen en waardering met de openbare ruimte gemonitord worden.
Contact
Zit je met een vraag omtrent belevingsonderzoek? Het team gedrag en beleving van PLANTERRA denkt graag met je mee. Neem contact op met onze expert Linde van den Brink via: linde.vandenbrink@planterra.nl of
06 – 57 62 30 49
0 comments on Onze online belevingsenquête: wensen en ervaringen voor de openbare ruimte