• Expertises
  • Diensten
  • Over ons
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact

Implementatiegroep: Schone stad voor beheerders

  • In Aanpak zwerfafval, Blog, Linde van den Brink, Organisatieontwikkeling

Ben je als beheerder bezig met de aanpak van (zwerf)afval? En wil je van losse projecten en pilots naar een blijvende fundamentele aanpak die ook in de organisatie zijn weerslag heeft? Schrijf je dan in voor onze implementatiegroep Schone Stad voor beheerders en ga onder begeleiding van onze organisatie-, gedrags- en afvalexperts aan de slag met een integraal implementatieplan. In drie bijeenkomsten leer je alles wat nodig is voor een samenhangende aanpak waarin alle ingrediënten van een succesvolle aanpak bij elkaar komen. Je maakt daarbij een analyse van de uitdagingen en kansen in je eigen organisatie. Het resultaat: Een concreet integraal implementatieplan voor een schone stad.

Een schone, hele en veilige stad is een basisvoorwaarde voor een leefbare en aantrekkelijke omgeving. Maar hoewel gemeenten al veel maatregelen nemen, ervaren zij ook dat het lastig is om een blijvende fundamentele aanpak te realiseren waarin alle stakeholders goed samenwerken.

In de implementatiegroep geven we je een raamwerk om met je eigen organisatie en externe stakeholders vast te stellen welke maatregelen nodig en effectief zijn. We gaan daarbij dieper in op de organisatie (opruimen, voorzieningen/inrichting openbare ruimte en handhaven), gedragsbeïnvloeding (wat is wel en niet effectief) en beleving (tevredenheid en maatwerk). Ook geven we je handvatten om afspraken over samenwerking op een goede manier vast te leggen.

Inschrijven implementatiegroep

Werk aan jouw eigen plan van aanpak

In een tijdsbestek van drie maanden leer je alles over een blijvende aanpak voor een schone stad en werk je aan jouw eigen implementatieplan. De implementatiegroep is opgebouwd uit drie dagdelen met elk een tussenpoos van zes weken. Die tussenperiode gebruik je om verder te werken aan jouw eigen plan en de volgende werksessie voor te bereiden. De implementatiegroep koppelt kennis met jouw eigen praktijk en onderscheid zich daardoor van masterclasses en webinars. Iedere bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal. Dit zijn de onderwerpen:

1. Samenwerking en afstemming in jouw organisatie

Een goede samenwerking en afstemming tussen organisatieonderdelen enuitvoerende diensten zoals handhaving, afvalinzameling en reiniging is lastig maar wel een heel belangrijke succesfactor.

Tijdens de eerste bijeenkomst breng je voor jouw organisatie in kaart:

  • Welke beleidsdocumenten en maatregelen er nu genomen worden, en in hoeverre deze nog aandacht behoeven.
  • Welke interne en externe stakeholders er zijn, waar kansen voor samenwerking liggen en hoe je die vast kunt leggen.

Dit doen we met behulp van ons raamwerk met de 7 pijlers voor een integrale aanpak. Door dit op een structurele manier te doorlopen weet je zeker dat je alle succesfactoren voor een schone stad op orde hebt.

2. Effectieve maatregelen voor gedragsbeïnvloeding

We gaan dieper in op gedrag: We vragen tenslotte een gedragsverandering van bewoners, ondernemers en bezoekers. We gaan inhoudelijk in op de mogelijke maatregelen, het effect daarvan, de randvoorwaarden en kosten, en de ervaringen daarmee binnen andere gemeenten. En we hebben het over een fundamentele vraag: Hoever wil je als gemeente gaan in het faciliteren van gewenst gedrag?

3. Monitoring en beleving en contracten

We gaan in op schoonbeleving en wensen van bewoners. Je leert hoe je de schoonbeleving kunt monitoren en wensen en behoeften kunt inventariseren. En hoe je de resultaten vervolgens kunt gebruiken in je organisatie, bijvoorbeeld om je aanpak gebiedsgericht te maken. Ook leer je wat dit betekent voor je contracten en je beheerorganisatie.

5 redenen om deel te nemen aan de implementatiegroep

  1. Je leert hoe je losse pilots en maatregelen kunt integreren tot één concreet implementatieplan.
  2. Je wordt begeleid bij het vastleggen van afspraken tussen de verschillende afdelingen en uitvoeringsonderdelen in jouw organisatie.
  3. Je leert van andere deelnemers hoe zij omgaan met de uitdagingen voor een schone stad
  4. Je krijgt klassikaal (en één-op-één) coaching op de huiswerkopdrachten die je uitvoert, zodat we je verder kunnen helpen met jouw uitdagingen
  5. Je leert een uniek netwerk kennen met koplopers uit andere gemeenten.

Kosten

Kosten voor deelname aan de implementatiegroep zijn €2450,- (exclusief BTW). Wij adviseren om samen met een collega van de eigen organisatie deel te nemen om zo de slagkracht binnen de eigen organisatie te vergroten. Het tarief van de tweede deelnemer is gereduceerd met 50%, deze betaalt dus €1225,-

Meer weten of inschrijven?

Schrijf je in via onderstaande knop voor de implementatiegroep Schone stad voor beheerders. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Linde van den Brink via linde.vandenbrink@planterra.nl of 06 57 62 20 49.  

Inschrijven implementatiegroep

Voor wie?

De implementatiegroep Schone stad voor beheerders is bestemd voor managers, beleidsadviseurs en beheerders van de openbare ruimte. Omdat tijdens de implementatiegroep een leertraject wordt gestart waarin ervaringskennis wordt uitgewisseld en kennis wordt opgebouwd, is het belangrijk dat deelnemers bij alle drie bijeenkomsten aanwezig zijn. Ook is het belangrijk dat je bereid bent jouw eigen knelpunten in te brengen en te reflecteren op de eigen aanpak.

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Share:

Previous Post

Onze online belevingsenquête: wensen en ervaringen voor de openbare ruimte

Next Post

Implementatiegroep: Omgevingswet voor beheerders
0 comments on Implementatiegroep: Schone stad voor beheerders
Laatste posts
  • Wat kost een gezonde openbare ruimte… en wat krijg je ervoor terug? december 14, 2020
  • Omgevingsvisie Zwolle: hoe veranker je buitengeluk en spelen in de openbare ruimte? december 14, 2020
  • Terugkijken: Webinar Omgeving en gezondheid december 3, 2020
  • Met de opleiding Managing Public Space krijgt beheer de wetenschappelijke aandacht die het verdient! november 4, 2020
  • Eén kader voor alle afvalbakken in de stad november 4, 2020
Schrijf je in voor updates over de openbare ruimte en PLANTERRA



Scroll
OVER PLANTERRA

Al meer dan 18 jaar zijn wij door heel het land bezig met het verbeteren van de openbare ruimte. Lees hier hoe we dat doen.

Kom langs in onze pastorie

Hamersveldseweg 53
3833 GL Leusden
033 432 1212

Nieuwsbrief van PLANTERRA

Abonneren op onze nieuwsbrief?

Volg ons voor updates over de openbare ruimte
  • LinkedIn
  • Instagram