
Gemeente Enschede – Belevingsbeoordeling van toekomstige tech hub
De gemeente Enschede transformeert een bedrijventerrein tot innovatieve hub voor high-tech start ups. Bij deze transformatie is een van de belangrijkste aandachtspunten dat het gebied een aantrekkelijke plek wordt voor technisch talent uit binnen-en buitenland. Daarom vraagt de gemeente Enschede om een beoordeling van de beleving van het gebied vanuit het perspectief van de toekomstige gebruikers.
Voor de ontwikkeling wordt een duurzaamheidscertificaat (BREEAM-NL) aangevraagd op gebiedsniveau. Eén van de onderdelen die daar in beoordeeld wordt, is de beleving van de openbare ruimte (indicator WEL 3 Omgevingsbeleving).
Voor certificering is het een vereiste dat deze beoordeling uitgevoerd wordt vanuit de expertise omgevingspsychologie. En die hebben we in huis! Onze omgevingspsycholoog Linde van den Brink werkt al ruim tien jaar samen met gebruikers aan het analyseren en verbeteren van de (openbare) ruimte.
Daarom hebben de gemeente Enschede en gedelegeerd opdrachtgever Stegehuis aan Planterra in 2022 gevraagd om de beoordeling uit te voeren. Dit deden we in drie stappen:
- Als eerste analyseerden we het stedenbouwkundig- en structuurplan vanuit het perspectief van omgevingspsychologie: welke ruimtelijke elementen zagen we daarin en terug, en wat is daarvan de invloed op de beleving? Een locatiebezoek gaf ons meer informatie over de huidige beleving, de sfeer en de omgeving van het gebied. Het resultaat van deze analyse hebben we, zoals vereist, weergegeven in een SWOT-analyse.
- Vervolgens begeleidden we een online sessie waarin een aantal toekomstige eindgebruikers de SWOT-analyse beoordeelde met daarbij steeds de vraag in hun achterhoofd: Hoe prettig vind ik dit? Zo ontstond vanuit verschillende achtergronden en perspectieven een belevingsscore. Deze werd de basis voor het eindoordeel.
- Als laatste maakten we een samenvattend rapport met daarin het eindoordeel en de onderbouwing voor deze score.
Gebiedsanalyses maken is onderdeel van ons werk. Toch hadden we deze vraag nog niet eerder gehad, simpelweg omdat een BREEAM-NL gebiedscertificering inclusief omgevingsbeleving nog niet vaak gedaan wordt. De gemeente Enschede loopt daarin dus echt voorop. En daar werken we graag aan mee!
0 comments on Gemeente Enschede – Belevingsbeoordeling van toekomstige tech hub