Van stammen naar kroonvolume, een indicator die nog niet het halve verhaal vertelt
De bomenbenchmark: hoe klimaatadaptief en biodivers is jouw bomenbestand?
Het wordt hoog tijd dat gemeenten hun bomenbeheer verbreden en zich niet enkel richten op het aantal bomen, maar ook op de waarde die deze bomen toevoegen. Steeds vaker zien we in beleidsplannen dat het kroonvolume centraal staat. Dit is een positieve ontwikkeling, maar het is slechts een deel van het verhaal. Bomen hebben namelijk veel meer te bieden. PLANTERRA introduceert de Bomenbenchmark, waarmee we de bijdrage van jouw bomenbestand in al zijn facetten belichten.
Wist je dat de zomereik maar liefst 450 verschillende soorten insecten herbergt, terwijl de Amerikaanse eik het moet doen met slechts 13? De keuze voor een boom is dus altijd een keuze voor het stimuleren van biodiversiteit. Dit is geen nieuw inzicht, maar toch zijn er weinig gemeenten die actief sturen op deze diverse waarde van bomen.
Van veel bomen is bekend in hoeverre ze:
- Lokale opwarming tegengaan
- Neerslag kunnen absorberen
- Dienen als nectarbron voor insecten
- Bestand zijn tegen strooizout
- Droge periodes kunnen doorstaan
- Natte periodes kunnen verdragen
- Vogels voorzien van voedsel
- Fijnstof en stikstof uit de lucht filteren
Ook is bekend hoe:
- Winterhard ze zijn
- Groen ze blijven in de winter
- Ze uitgroeien tot bomen met een groot bladerdek
Veel groenbeheerders maken die afweging als het goed is bij de herplant en aanplant van een boom, zodat de bomen in een gemeente geleidelijk aan beter bestand zijn tegen veranderende klimaatomstandigheden, meer bijdragen aan de gezondheid van de inwoners en de biodiversiteit stimuleren. Het doel moet zijn om de juiste mix te creëren, waarbij diversiteit van cruciaal belang is, zowel in termen van leeftijd, genen als boomsoorten. Het aanleggen van zogenaamde ‘wilde lanen’ kan een nieuwe benadering zijn voor het beplanten van straten, zoals te zien is in de Huizingalaan en de Vestdijk in Eindhoven.
Bomenbenchmark geeft de raad sturingsmogelijkheden
Om deze visie over te brengen naar de gemeenteraad, bewoners en de interne organisatie, bieden wij de Bomenbenchmark aan. Hiermee scoren we jouw bomenbestand op bovengenoemde criteria en vergelijken we het met andere gemeenten.
De Bomenbenchmark biedt snel inzicht in de mate waarin de bomen in jouw gemeente al bijdragen aan biodiversiteit, het vermogen om regenachtige periodes te doorstaan en de capaciteit om fijnstof te filteren. Zo kun je actief sturen richting een klimaatbestendiger, gezonder en biodiverser bomenbestand, en heldere doelstellingen formuleren. De Bomenbenchmark is de indicator die écht iets zegt over jouw bomen. Meer weten? Neem contact op met Jeroen Bruinenberg.
0 comments on Van stammen naar kroonvolume, een indicator die nog niet het halve verhaal vertelt