Belevingspotentiescan: het startpunt voor meer beleving in beheer
PLANTERRA heeft de Belevingspotentiescan ontwikkeld. Deze tool biedt, met behulp van wetenschappelijk bewezen indicatoren, inzicht in de belevingspotentie van de openbare ruimte in uw gemeente. In dit artikel lichten we de werking van de Belevingspotentiescan en de kansen voor belevingsgestuurd beheer verder toe.
De belevingspotentiescan brengt snel en gericht verbeterkansen openbare ruimte in beeld
Het model scoort wijken en buurten aan de hand van vier thema’s die wetenschappelijk bewezen sterk van invloed zijn op onze beleving van de openbare ruimte: Veiligheid, Aantrekkelijkheid, Levendigheid en Toegankelijkheid.
De belevingspotentiescan is zo opgebouwd dat deze snel én voor alle gemeenten in Nederland tot op buurtniveau kan worden uitgevoerd. Onder elk thema hangt een aantal indicatoren waar het model gebieden op scoort ten opzichte van elkaar: het model is dus een benchmark. Voor de indicatoren maken we gebruik van openbare data, eventueel aangevuld met data van gemeenten zelf.
Het resultaat van de scan is een goed afgewogen beeld van waar de grootste opgaven zitten en op welke thema’s de opgaven relatief het grootst zijn. Concreet resulteert dit in een kaart waarop de relatieve score per buurt inzichtelijk is, met daarnaast een figuur per buurt waaruit blijkt hoe iedere buurt op de vier afzonderlijke thema’s scoort.
Richting geven aan belevingsgestuurd beheer
Aan de hand van de resultaten kunt u gebieden aanwijzen waar u direct de beleving van de openbare ruimte kunt aanpakken. Ook kunt u op basis van de resultaten gebieden selecteren voor vervolgonderzoek, waarmee u samen met inwoners kijkt hoe de belevingspotentie optimaal benut kan worden. Denk hierbij aan straatgesprekken, de KijkOpMijnWijk-app of een enquête.
Doordat duidelijk is welke thema’s aandacht behoeven, kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk concrete ingrepen worden bedacht. Op deze manier werkt u actief aan belevingsgestuurd beheer. Met belevingsgestuurd beheer staat de beleving van inwoners centraal en wordt verder gekeken dan puur de onderhoudskwaliteit. En door de openbare ruimte aan te laten sluiten op de beleving van inwoners kunt u een positieve bijdrage leveren aan hun fysieke en mentale gezondheid.
Kortom:
- De scan geeft in één oogopslag weer hoe het gesteld is met de belevingspotentie van de openbare ruimte van een wijk of buurt. Zo weet u waar kansen liggen om de beleving te verbeteren en op welke aspecten moet worden gestuurd.
- De analyse is mogelijk op verschillende schaalniveau’s, tot op het niveau van buurten.
- Met de resultaten kunt u direct aan de slag of gericht kiezen voor vervolgonderzoek en het betrekken van inwoners.
Nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten over de Belevingspotentiescan of belevingsgestuurd beheer? Neem dan contact op met Sven Beekers.
Dit artikel werd geschreven door Jarno Hoogebeen en Sven Beekers.
0 comments on Belevingspotentiescan: het startpunt voor meer beleving in beheer