Doe mee aan de Masterclass omgevingspsychologie en openbare ruimte
En maak de openbare ruimte prettiger en gezonder
Hoe beïnvloed je beleving en gezondheid en welke middelen heb je in de openbare ruimte tot je beschikking? Meld je aan voor de Masterclass omgevingspsychologie en openbare ruimte op dinsdag 16 april 2024 in Amersfoort.
Hoe we ons voelen in de openbare ruimte heeft veel invloed op ons gedrag en welbevinden. We zien dat beleving, gezondheid en welbevinden steeds meer aandacht krijgen bij het opstellen van visie en beleid voor de openbare ruimte.
Onze masterclass duikt in de expertise omgevingspsychologie: Wat is de invloed van onze omgeving op hoe mensen zich voelen, hoe hun mentale processen werken en hoe zij zich gedragen? Aan het einde van de masterclass heb je inzicht in hoe mensen de openbare ruimte beleven én wat je kunt doen om deze te verbeteren. Met als resultaat bijvoorbeeld tevreden inwoners, minder overlast, meer betrokkenheid bij de buurt of gezonder beweeggedrag.
In een dag leer je:
- Hoe beleving tot stand komt en wat de invloed van de omgeving op beleving is. We geven een uitgebreide uitleg op basis van een model uit de omgevingspsychologie. Ook staan we stil bij de relatie met tevredenheid en gezondheid.
- Hoe je stuurt op beleving op basis van de aanknopingspunten uit het model.
- Welke middelen je in de openbare ruimte tot je beschikking hebt. Daarbij geven we allerlei concrete voorbeelden uit het land en onze eigen praktijk.
Het doel van onze masterclass is om je te inspireren en handvatten te geven om de kennis en ervaring van deze sessie in je eigen werk toe te passen. Daarom:
- Werken we in aanvulling op kleinere oefeningen tussendoor ook in groepjes aan één grotere casus om het geleerde meteen in de praktijk te brengen. Dit kan een voorbeeldcasus van ons zijn of een (vooraf ingebrachte) eigen casus.
- Is er altijd voldoende tijd voor vragen en voor het delen van ervaringen van de deelnemers. Je leert dus ook van elkaar en elkaars ervaringen.
- Maken we gebruik van creatieve en interactieve werkvormen en bevat onze presentatie veel beeldmateriaal en een aantal filmpjes. Na afloop krijg je een hand-out met de gebruikte modellen en een stappenplan mee naar huis.
Voor wie?
De masterclass is geschikt voor iedereen die actief is in de openbare ruimte, van beheerders groen, spelen, afval, projectleiders en stedenbouwkundigen tot beleidsmedewerkers preventieve gezondheid en sport. De masterclass is bij uitstek een gelegenheid om met het sociale en fysieke domein samen te verkennen waar de kansen liggen om met de openbare ruimte bij te dragen aan sociale doelstellingen zoals gezondheid en sociale cohesie.
Datum, inschrijving en prijs
De Masterclass vindt plaats op 16 april 2024 van 09:30 tot 16:30 uur in Amersfoort. De prijs per deelnemer bedraagt € 495,- exclusief BTW. Aanmelden kan via het inschrijfformulier.
Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij Linde van den Brink via: info@planterra.nl / 033 – 432 12 12. De masterclass kan ook geheel naar uw eigen wensen en doelgroep in-company uitgevoerd worden. Voor aanvullende informatie of prijsopgave kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.
Ervaringen
Voor het samenwerkingsverband De D6 (bestaande uit de gemeenten Etten Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert) verzorgden we een dagsessie omgevingspsychologie in het kader van hun leergang vernieuwen in de openbare ruimte. Daarin bespraken we: Wat is de invloed van de openbare ruimte op beleving en gedrag, en hoe kun je beleving en gedrag beïnvloeden met maatregelen in de openbare ruimte? Deelnemers werkten hard om het geleerde meteen toe te passen in hun eigen casussen.
Op uitnodiging van de gemeente Sittard Geleen verzorgden we een middagsessie: Hoe werk je belevingsgestuurd in de openbare ruimte? In een interactieve sessie verkenden we samen met een grote groep medewerkers van de Gemeente Sittard-Geleen het thema belevingsgestuurd werken. Wat is beleving? Hoe werkt belevingsgestuurd beheer? En hoe verbeter je nu de beleving in de praktijk? De sessie werd door de Gemeente Sittard-Geleen vastgelegd in een sfeervideo, met – natuurlijk- gepaste aandacht voor Limburgse vlaai.
Over de workshopleider
Linde van den Brink werkt al ruim 15 jaar voor instellingen, projectontwikkelaars en gemeenten aan het verbeteren van beleving, gedrag en gezondheid. Daarbij is omgevingspsychologie altijd haar uitgangspunt. Ook geeft ze regelmatig gastcolleges en presentaties en schrijft ze artikelen. Linde wordt ondersteund en aangevuld door een collega met een achtergrond in sociale geografie en ruime ervaring in het begeleiden van werksessies.
Wij komen met een flinke dosis (academische) kennis, een hele bak praktijkervaring, een klein beetje humor en een koffer vol kleurige post-itjes. Jij vertrekt met kennis en inspiratie, een antwoord op veel vragen, hand-outs als geheugensteuntje en zin om met de nieuw verworven kennis aan de slag te gaan!
Wist je dat:
- Planterra in veel projecten een korte versie van de masterclass opneemt. Bijvoorbeeld bij het opstellen van richtlijnen voor gezondheid. Dan verkennen we samen met het sociale en fysieke domein in sneltreinvaart de invloed van de openbare ruimte op gezondheid. Dit helpt niet alleen bij opstellen van goede richtlijnen, maar vergroot ook het onderlinge begrip, waardoor het makkelijker wordt om later samen te werken aan maatschappelijke doelstellingen zoals gezondheid en inclusiviteit in de openbare ruimte.
Meer weten? Kijk dan bij dit artikel of neem contact op met Linde van den Brink.
- Planterra de kennis op het gebied van omgevingspsychologie toepast om de leefbaarheid van plannen te beoordelen? Onder andere voor de gemeente Dordrecht hebben we in beeld gebracht wat de effecten van verdichting zijn op leefbaarheid in de ontwikkel- en omliggende gebieden. Link bestaande projectreferentie op de website
- Voor de gemeente Enschede verzorgden we een beoordeling van de omgevingsbeleving in het kader van BREEAM-NL gebiedscertificering. Eén van de weinige gebiedsontwikkelingen in het land waar specifiek voor beleving certificering is aangevraagd. Een mooie ontwikkeling!
0 comments on Doe mee aan de Masterclass omgevingspsychologie en openbare ruimte