
Vergroening van de binnenstad in Dordrecht: ‘Wat is goed groen hier?’
De gemeente Dordrecht, haar inwoners en ondernemers hebben een gezamenlijke wens: de binnenstad vergroenen. Dit streven is niet alleen bedoeld om klimaatadaptatie en biodiversiteit te bevorderen, maar ook om een gezondere stad te creëren waarin beleving centraal staat voor haar inwoners. Samen zijn we de binnenstad ingetrokken om te onderzoeken hoe we de huidige groen-blauwe netwerken kunnen uitbreiden en welke aandachtspunten hierbij van belang zijn. De discussie draait niet zozeer om ‘meer groen’, maar eerder om de vraag welk groen geschikt is, hoe het ingezet moet worden en waar het geplaatst moet worden.
Vergroenen van de binnenstad van Dordrecht
Wat ‘goed groen’ is, verschilt per locatie. Iedere plek in de binnenstad van Dordrecht kent namelijk een eigen, complexe samenstelling van kansen en aandachtspunten. Voor elke plek kun je de vraag stellen: waar moet groen hier aan bijdragen? Is dat bijvoorbeeld verkoeling, het vertragen van verkeer, waterberging en/of het afvangen van fijnstof? Iedere plek stelt daarnaast andere eisen aan het groen op basis van de functie van de plek, de ligging en de (omgevings)condities. Denk aan kabels en leidingen, de wekelijkse markt of het historisch stadsgezicht. Elke plek vraagt daarom om een specifiek type ‘goed groen’.
Deze variëteit maakt het creëren van een alomvattende kaart voor de vergroening van de binnenstad niet alleen moeilijk, maar ook onpraktisch. Daarom hebben we in samenwerking met experts, inwoners en ondernemers een werkwijze en toolbox ontwikkeld om de vergroening van specifieke locaties in de binnenstad van Dordrecht mogelijk te maken.
Vergroeningsroutes
We zijn begonnen met het opzetten van ‘vergroeningsroutes’: waar is al groen aanwezig en hoe kunnen we deze verbindingen leggen om nieuwe groene routes door de stad aan te leggen? Dit heeft geleid tot prioritering en de vorming van een netwerk. Bovendien hebben we lenzen en aandachtspunten gedefinieerd die op elke plek kunnen worden toegepast om de randvoorwaarden te beoordelen en zo specifieke eisen voor vergroening vast te stellen.
Naast deze lenzen en aandachtspunten hebben we een database opgebouwd met afbeeldingen van groene maatregelen en aanvullende details. Door groene maatregelen voor elke plek te evalueren aan de hand van de gekozen lenzen en aandachtspunten, kunnen we bepalen welke maatregelen geschikt zijn en welke niet. Hieruit ontstaat een pakket van groene maatregelen of een moodboard dat aan alle wensen en eisen van die plek voldoet en die als een plan van eisen voor vergroening kan worden gebruikt.
Wat dit pakket extra bijzonder maakt, is dat er ook een offline variant van beschikbaar is, waarmee inwoners, gemeente-experts en andere belanghebbenden samen kunnen werken. Het moodboard of het plan van eisen dat hieruit voortkomt, kan, afhankelijk van de omvang van het project, verder worden uitgewerkt tot een ontwerp of als inspiratie worden gedeeld met de bewoners. Zo voorzien we inwoners van handvatten om bij te dragen aan groene initiatieven in hun eigen straat en hoe ze dit eventueel zelf kunnen realiseren.
Samen met bewoners vergroenen
In de volgende fase zullen we overgaan tot uitvoering, waarbij zowel gemeentelijke als bewonersprojecten worden ontwikkeld aan de hand van de toolbox. Het ondersteunen van bewonersprojecten wordt hierin ook essentieel, want gemeentes kunnen dit niet alleen. We hebben de betrokkenheid van bewoners nodig om dit omvangrijke vraagstuk gezamenlijk aan te pakken. Dit bereiken we door participatietrajecten op te zetten, zowel fysiek als digitaal. Met behulp van een participatieplatform, zoals MijnWijkPlan (lees hier meer over MijnWijkPlan), willen we bewoners betrekken, enthousiasmeren en hen de mogelijkheid bieden om hun eigen straat of buurt te vergroenen.
Laten we samen groen maken!

Wil je meer weten over hoe we een succesvol vergroeningsinitiatief kunnen toepassen in jouw gemeente? Of ben je benieuwd naar de specifieke stappen en mogelijkheden om de binnenstad van Dordrecht groener te maken? Neem dan contact op met Lieke Willems, onze deskundige op het gebied van stedelijke vergroening.

0 comments on Vergroening van de binnenstad in Dordrecht: ‘Wat is goed groen hier?’