Samenwerken aan een schoon Amsterdam Noord!
Heel Amsterdam groeit, zo ook Amsterdam Noord. Steeds meer bewoners, ondernemers en bezoekers maken gebruik van de openbare ruimte. Ze recreëren, winkelen en gaan van A naar B. Dit intensieve gebruik beïnvloedt hoe schoon de openbare ruimte is. Uit metingen blijkt helaas nog dat te veel mensen afval achter laten op straat en naast ondergrondse afvalcontainers zetten. Ook zitten sommige containers en afvalbakken overvol waardoor ze ‘over lopen’. Daarnaast biedt een groot aantal bewoners hun (grof)vuil op verkeerde momenten en op verkeerde locaties aan. Mede door het drukker worden van de stad lijkt de openbare ruimte de laatste jaren steeds sneller te vervuilen.
Met de opening van de Noord-Zuid lijn was de verwachting dat het aantal bewoners, ondernemers en bezoekers nog verder toe zal nemen, waardoor de openbare ruimten van Amsterdam Noord nog sterker kunnen vervuilen. Het stadsdeel vroeg daarom aan PLANTERRA om de huidige resultaten en de werkwijze te analyseren en vervolgens voorstellen te doen voor verbetering van de aanpak. Hoe zorgen we er voor dat Amsterdam Noord nog schoner wordt én ook schoon blijft?
Met behulp van interviews brachten we in kaart wat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn van onder andere de afdelingen Schoon, Afvalinzameling, Handhaving, Communicatie en Gebiedsbeheer. Tijdens creatieve werksessies met alle betrokken afdelingen werd de nadruk gelegd op de samenwerking en afstemming, zowel tussen de gemeentelijke partijen als met bewoners en ondernemers. Aan de hand van kwaliteitsmetingen konden conclusies worden getrokken over de resultaten van de huidige werkwijze. Op deze manier ontstond een helder beeld van de afvalproblematiek; waar concentreert de vervuiling zich en wat de oorzaken ervan?
Het resultaat is een rapport met een integrale aanpak waarin tientallen acties worden benoemd om de openbare ruimte van Amsterdam Noord schoner te maken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zes verschillende ‘knoppen’ waaraan gedraaid kan worden:
- de inrichting van de openbare ruimte en de afvalvoorzieningen
- opruimen
- communicatie
- het gedrag van gebruikers
- regels en toezicht
- het programma openbare ruimte
Zo wordt het belang van integraal (samen)werken benadrukt: elke afdeling is verantwoordelijk én heeft de touwtjes in handen om er – in samenwerking met bewoners en ondernemers- voor te zorgen dat de openbare ruimte schoon wordt en blijft.
0 comments on Samenwerken aan een schoon Amsterdam Noord!