6 punten uit het BBV voor betere openbare ruimten
‘Veel gemeenten laten grote kansen liggen om de openbare ruimte te verbeteren doordat ze de financiële kansen onbenut laten’, zeggen Ad Koijen, financieel expert JE Consultancy en Marco Hommel, directeur PLANTERRA. Koijen en Hommel geven 6 handreikingen om te profiteren van het Besluit Begroting en Verantwoording.
1. Begrotingsscan
Wat geeft je jaarlijks uit aan het onderhoud van riolering, wegen, verlichting, straatmeubilair, groen, civiele kunstwerken? In een begrotingsscan maak je inzichtelijk wat je uitgeeft per onderhoudsgroep en je vergelijkt idealiter je begroting met andere gemeenten. Daarnaast is het interessant om te zien welk deel van de begroting beïnvloedbaar is, welke ruimte je hebt voor een ombuiging en hoe reëel de onderhoudsbudgetten voor de uit te voeren werkzaamheden zijn in vergelijking met (landelijke) kengetallen.
2. Inzicht in vervangingsinvesteringen
Veel gemeenten staan aan de vooravond van een vervangingsgolf, maar hebben de leeftijden van het areaal niet goed in beeld. Wanneer dit het geval is, kan je op basis van ervaring een heel eind komen, maar het loont om de vervangingsopgave goed te berekenen en te achterhalen welke informatie nodig is om te komen tot een gedegen raming. Zo voorkom je dat wordt verrast.
3. Activeringsgrenzen en afschrijvingstermijnen
In artikel 212 van de Gemeentewet staan interessante zaken over activeringsgrenzen en afschrijvingstermijnen. Je kan ervoor kiezen om de afschrijvingstermijnen te verlengen om ze beter te laten aansluiten bij de technisch levensduur. Dit verlaagt de kapitaallasten direct en schept ruimte in je begroting. Het BBV biedt bepaalde speelruimte en het is waardevol om het gesprek met financials te hebben over deze speelruimte. Het is ook mogelijk je activeringsgrenzen te verhogen, zodat je bijvoorbeeld niet voor elke investering goedkeuring moet vragen aan de raad.
4. Beleidsindicatoren
In het BBV zijn 39 beleidsindicatoren opgenomen, maar geen enkele beleidsindicator heeft direct betrekking op de openbare ruimte. Toch is het een gemiste kans als je de indicatoren dan maar links laat liggen. Het loont om na te denken over een set zinnige en toepasbare beleidsindicatoren waar bestuurders en beheerders iets mee kunnen. Denk aan tevredenheidsscores voor de toegankelijkheid van de openbare ruimte of aan het meten en bestrijden van hittestress. Niet verplicht, maar wel zeer waardevol.
5. Beheerplannen en dekking onderhoud
De financiering van onderhoud in de openbare ruimte kan vanuit de exploitatiebegroting, maar je kunt ook een voorziening treffen voor vervanging en groot onderhoud. Een voorziening heeft als voordeel dat je verzekerd bent van financiering en niet te maken hebt met de nukken van een raad. Dit betekent wel dat je elke vijf jaar je beheerplannen moet updaten met een nauwkeurige financiële onderbouwing.
6. Administratie/taakvelden
Hoe krijg je de administratie dienend aan de uitvoering van beheer en onderhoud? Door in gesprek te gaan met financials van je gemeente kun je zoeken naar een manier om de taakvelden te bepalen die jou helpen in je werk en die voldoende inzicht houvast bieden voor de accountants. Je kan daarbij kijken naar specifieke methoden als de Benchmark G4EA, kwadrantenmethode en de CROW-benchmark.
Kansenonderzoeken en masterclasses
Wil je graag meer informatie over het BBV en de impact op jouw organisatie? Het is ons doel om de accountants en de beheerders samen om tafel te krijgen om de kansen te pakken die het BBV biedt voor het beheer van de openbare ruimte. Wij bieden hiervoor een masterclass aan en een kansenonderzoek.
- In dit kansenonderzoek lichten wij uw organisatie door op zeven punten voor een vast bedrag. Lees hier meer over het kansenonderzoek.
- De volgende masterclass is op 19 september in Breukelen, aanmelden kan nog! We verzorgen ook in company masterclasses, lees hier voor meer informatie over de masterclasses.
Contact
Graag lichten wij in een verkennend gesprek toe wat wij voor u kunnen betekenen. Stuur een e-mail naar info@planterra.nl of bel naar (033) 432 12 12.
0 comments on 6 punten uit het BBV voor betere openbare ruimten