In Utrecht maakten we een visie op Ontwikkelend beheer en regelden miljoenen extra voor de vervangingsopgave
Voor de gemeente Utrecht schreven we de Kadernota Beheer Openbare Ruimte met een vernieuwende visie op beheer en een uitdagende financiële strategie. De fundamenteel andere aanpak van het beheer in Utrecht is van groot belang voor de leefbaarheid van de stad en daarmee voor de inwoners van Utrecht.
Daarnaast biedt de aangenomen nota Beheer Openbare Ruimte ook een bijzonder mooie en uitdagende opgave voor het organisatieonderdeel dat verantwoordelijk is voor het beheer van de stad. Het geeft de organisatie de benodigde financiële middelen en biedt door de keuze voor ontwikkelend beheer, een verbreding van de blik naar de grote opgaves van de stad.
De vier grote veranderingen:
1. Er is gekozen voor ontwikkelend beheer in plaats van functioneel beheer.
Dat betekent dat het beheer zich niet alleen richt op het behoud van functie en veiligheid van objecten in de openbare ruimte, maar (waar mogelijk) ook de ontwikkelingsopgaven van de stad meeneemt bij vervanging en groot onderhoud. Denk aan de doelen en ambities voor klimaatadaptatie, circulariteit, energietransitie, gezondheid, groei van de stad e.d. Hierdoor versnelt Utrecht de vernieuwing van de stad en ontstaat er door de combinatie van projecten minder overlast voor de inwoners.
2. Daarnaast is ervoor gekozen om het al lang bestaande achterstallig onderhoud vanaf nu in 10 jaar tijd weg te werken.
Een keuze die mede ingegeven is door de veranderde regels voor overheidsbegrotingen die voorschrijven dat achterstallig onderhoud binnen een redelijke termijn moet zijn weggewerkt. Een mooie kans om de kwaliteit van de stad versneld te verbeteren.
3. Er is geld vrijgemaakt om de grote vervangingsopgaven te bekostigen die zich in de komende decennia gaan manifesteren.
Die vervangingsopgaven doen zich voornamelijk voor in de naoorlogse wijken, zoals Overvecht en Kanaleneiland, waar onder meer wegen en bruggen het einde van hun levensduur naderen.
4. Er is gekozen voor een financiële strategie, waarbij te vervangen objecten in de openbare ruimte worden geactiveerd vanaf 100.000 euro.
Daardoor komt er jaarlijks een significant bedrag extra beschikbaar, zonder dat dit in de eerst komende vier jaar een extra druk geef op de gemeentelijke begroting. Daarna is een ingroeipad bedacht om de toenemende kapitaallasten te dekken. Hiermee krijgt de beheersorganisatie vanaf dit jaar 50% meer budget om invulling te geven aan ontwikkelend beheer, het op orde brengen van de organisatie, de groeiende vervangingsopgaven en het wegwerken van het achterstallig onderhoud.
Klik hier om het rapport te lezen.
0 comments on In Utrecht maakten we een visie op Ontwikkelend beheer en regelden miljoenen extra voor de vervangingsopgave