Zwolse participatie van offline naar online met MijnWijkplan!
Op 22 juni lanceerde de gemeente Zwolle het online participatieplatform MijnWijk Zwolle via het eerste online evenement van de gemeente Zwolle ooit. Vier maanden later staan er al 150 bewonersinitiatieven op het platform. Fernand Schuurman, adviseur van PLANTERRA, begeleidde de invoering en vertelt de tips en trucs van een goede implementatie.
Eind 2019 zat ik [Fernand Schuurman] samen met adviseur Rick Fleur voor het eerst met een groep kernleden om tafel om het doel van het platform te bepalen. De afdeling Wijk- en beheermanagement was enthousiast geworden door gemeente Nijmegen, waar ze al een aantal jaar gebruikmaken van het online participatieplatform MijnWijkplan. De Zwolse variant van MijnWijkplan moest vooral gericht zijn op initiatieven in de buitenruimte waarop bewoners kunnen meeweten, meedenken en meedoen. Daarom laat gemeente Zwolle de gemeentelijke-projectenmodule op MijnWijkplan die gemeente Nijmegen gebruikt vooralsnog achterwegen. Met behulp van deze online participatietool wil de gemeente meer transparantie en interactie met bewoners bereiken.
Om de overgang van ‘offline’ naar ‘online’ zo goed mogelijk te laten verlopen, stelde de kerngroep werkafspraken en een communicatieplan op. Vervolgens werd het platform ingericht. De voor Zwolle relevante initiatieventhema’s , zoals Ontmoeten en Kunst & Cultuur, werden toegevoegd en het platform werd vormgegeven aan de hand van de Zwolse huisstijl.
Corona: doorgaan of uitstellen?
Omdat er een groot aantal medewerkers direct of indirect met het platform te maken krijgen, stonden er een aantal bijeenkomsten gepland om hen te informeren en instrueren. Precies op dat moment deed de coronacrisis zijn intrede. In eerste instantie was de gedachte: ‘’misschien moeten we de lancering van het platform uitstellen tot na de zomer om onszelf wat meer tijd te geven nu er zoveel meer op ons pad komt door de crisis.’’ Al snel kwam het besef dat bewoners nu juist meer dan ooit behoefte hebben aan een online platform. Vanaf dat moment was alles erop gericht om de lancering van het platform volgens planning te laten verlopen
De instructiemomenten en meeneemsessies vonden online plaats en het platform werd door de wijkbeheerders en wijkmedewerkers gevuld met bestaande bewonersinitiatieven. Op 22 juni van dit jaar werd het platform gelanceerd via het allereerste online evenement van gemeente Zwolle ooit. Middels een Teams-meeting was de eer aan de wethouder om de spreekwoordelijke rode knop in te drukken. Nu, 4 maanden verder, staan er op MijnWijk ruim 150 bewonersinitiatieven.
Nieuwsgierig hoe MijnWijk Zwolle eruitziet en wat bewoners zoal indienen? Neem een kijkje op Zwolle.nl/mijnwijk
Stadsverbeteraar
0 comments on Zwolse participatie van offline naar online met MijnWijkplan!