Prioritering met behulp van (open) data, er is meer mogelijk dan je denkt
Big data is al jaren een begrip in de beheerwereld, maar kunnen we die data ook gebruiken voor het programmeren van de werkzaamheden in de openbare ruimte? Adviseur Gert Oosterhuis legt uit hoe de programmeringstool PRIOR zich ontwikkelt met behulp van (open) data.
De technische opgave in kaart brengen is belangrijk voor de openbare ruimte, maar deze opgave koppelen aan maatschappelijke opgaven is minstens zo relevant. Hoe maken we de uitdagingen inzichtelijk op het gebied van bijvoorbeeld hittestress, wateroverlast, toerisme en de energietransitie? Dat doen we via onze prioriteringsmethodiek PRIOR waarmee we toewerken naar een waardevolle meerjarenprogrammering.
PLANTERRA’s prioriteringstool PRIOR
Een hulpmiddel bij het prioriteren van de verschillende projecten is PRIOR, de prioriteringsmethodiek die PLANTERRA ontwikkeld heeft. Kenmerk van PRIOR is dat er niet alleen naar technische criteria wordt gekeken bij het bepalen van de urgentie van een project. Ook criteria voor bijvoorbeeld het gebruik en de beleving van openbare ruimte en maatschappelijke en bestuurlijke waarderingen worden meegewogen. Dit resulteert in een planning voor de komende jaren. Hierin wordt inzichtelijk gemaakt wat de omvang en de aard van de verschillende projecten is, hoe het aangepakt moet worden en wat de kosten hiervoor zijn.
Door dit duidelijke inzicht in de verschillende criteria kan door het bestuur een betere beslissing worden gemaakt. De criteria voor de technische onderhoudsbehoefte, de inpassing in het bestaande beleid en de maatschappelijke en bestuurlijke voorkeuren laten zien dat er bewust wordt gekozen voor de projecten die echt belangrijk zijn op basis van integraal afgewogen risico’s.
Gebruik van open data bij prioritering
PRIOR is inmiddels een methodiek die al zeker 15 jaar gebruikt wordt door verschillende partijen. Data is steeds makkelijker te ontsluiten, dit biedt kansen om PRIOR ook door te ontwikkelen. Door heatmaps over verschillende onderwerpen (zoals wateroverlast, hittestress, etc.) te maken en die over elkaar heen te leggen, ontstaat een beeld van de plekken waar de meeste opgaven liggen, door bijvoorbeeld de openbare kaart m.b.t. het stedelijke hitte te gebruiken.
Bij projecten in de openbare ruimte kan hier op worden ingespeeld, waarna je effecten op termijn ook terug kan zien op de kaart. Gebieden met meer groen en water zullen minder terugkomen op de kaart. Dit zijn de plekken waar werkzaamheden de meeste impact maken en de beheerbudgetten het beste ingezet kunnen worden.
PLANTERRA heeft een inzicht in beschikbare databronnen die kunnen worden ingezet om prioriteren van werkzaamheden te onderbouwen. Daarnaast werken we aan een nieuwe versie van PRIOR die integrale kansen visueel zichtbaar maakt, scores goed uitlegbaar maakt en een visueel projectenoverzicht op kaart geeft.
Lees ook wat er tegenwoordig nog meer mogelijk is met kaarten op het web van onze partner Cell[0] via deze link.
Nieuwsgierig? Meld je aan voor de kennissessie programmeren op 16 september 2021, lees hier meer informatie.
Adviseur PLANTERRA
Contact
Samen nadenken over programmeringstools? Neem contact op met onze adviseur openbare ruimte, Gert, via gert.oosterhuis@planterra.nl.
0 comments on Prioritering met behulp van (open) data, er is meer mogelijk dan je denkt