Inwonersavonden in Drimmelen voor een gedragen ontwerp
Bij PLANTERRA hechten we waarde aan het betrekken van inwoners bij plannen voor de openbare ruimte. Dat doen we bij het opstellen van beleidsplannen, maar in de gemeente Drimmelen ook bij een ruimtelijk project dat we begeleid hebben. Inwoners zijn namelijk de ervaringsdeskundigen als het aan komt op ‘hun’ openbare ruimte. Juist daarom is het belangrijk om met een plan te komen waar zij achterstaan. Dit artikel laat zien hoe we te werk zijn gegaan.
Project bypass Hooge Zwaluwe
Tussen 2021 en 2024 heeft PLANTERRA gemeente Drimmelen ondersteund bij de voorbereiding van de aanleg van een bypass voor zwaar verkeer in Hooge Zwaluwe. Deze randweg moet ervoor zorgen dat vracht- en landbouwverkeer straks niet meer door de bebouwde kom van het dorp hoeft te rijden. Dit veroorzaakt nu namelijk veel overlast van geluid en trillingen, doordat het zware verkeer erg dicht langs gevels rijdt. Daarnaast zorgt het voor onveilige situaties in het verkeer, omdat dit verkeer nu over smalle wegen moet waar ook voetgangers en fietsers gebruik van maken. Er is weinig ruimte om uit te wijken. De bypass komt de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van het dorp dus ten goede.
De plannen voor een randweg zijn meer dan tien jaar oud. Het bestemmingsplan voor de bypass is afgelopen maand vastgesteld, maar het duurt nog even voordat de eerste tractoren over de weg heen kunnen rijden. Er moeten namelijk nog veel voorbereidende werkzaamheden worden getroffen. Waaronder de voorbelasting van de grond om ongewenste zakkingen te voorkomen. Tot die tijd rijdt het zware verkeer dus nog door de bebouwde kom.
Om inwoners van het aangrenzende woonerf tegemoet te komen en om de overlast tot die tijd te beperken, wordt deze straat opnieuw ingericht. Met de nieuwe inrichting wordt het verkeer afgeremd door middel van drempels en versmallingen.
Belang van inwonerparticipatie bij ruimtelijke projecten
Het was niet alleen belangrijk om inwoners bij de herinrichting van het woonerf te betrekken omdat zij de grootste last ervaren, maar ook omdat zij als ervaringsdeskundigen weten wat er speelt, waar behoefte aan is en welke knelpunten er zijn. Zij beleven de openbare ruimte in hun dorp anders dan de projectmanagers van buitenaf.
Uiteindelijk doen we dit soort projecten voor de inwoners. Het is daarom dus extra belangrijk om te luisteren naar hun zorgen en wensen. Zo kunnen we een ontwerp maken waar zij achter staan en dat het probleem oplost.
Inwoneravonden en onze participatieaanpak
Om de omwonenden in Hooge Zwaluwe te betrekken bij de herinrichting van het woonerf, hebben we drie inwoneravonden georganiseerd.
Tijdens de eerste inwoneravond hebben we de inwoners voornamelijk geïnformeerd over de plannen, de uitgevoerde onderzoeken en het planproces voor de bypass.
Bij de tweede inwoneravond hebben we informatie opgehaald voor het ontwerp van het woonerf: Wat zijn de goede dingen aan de huidige situatie? Wat zijn de knelpunten? Wat zijn de kansen en wat de wensen? Daarvoor hebben we de ontwerptekeningen op tafel gelegd. Inwoners konden op het schetsontwerp reageren door hun reacties en voorstellen erbij te schrijven. Gemaakte afspraken werden in het verslag gezet en achteraf ook gedeeld met de bewoners. Binnen de verkeerskundige, technische en ruimtelijke kaders is vervolgens gekeken wat er mogelijk was voor het voorlopig ontwerp (VO).
Tijdens de derde en laatste avond hebben we het VO bij de omwonenden getoetst. We hebben de ontwerptekeningen opnieuw op tafel gelegd voor inwoners om op te reageren. Het ontwerpbureau was aanwezig om het ontwerp toe lichten, terwijl medewerkers van de gemeente technische vragen konden beantwoorden. PLANTERRA vervulde vanuit de projectleiding de rol van gespreksleider. Op basis van de gemaakte afspraken is het VO naar definitief ontwerp aangepast en is er samen met de inwoners naar tevredenheid een haalbaar ontwerp gemaakt.
Tussentijdse communicatie
Gezien de duur van het project was het belangrijk om inwoners op de hoogte te houden van de plannen van de bypass. Tijdens de inwoneravonden zijn bovendien steeds afspraken met de omwonenden gemaakt over de vervolgstappen voor de herinrichting van het woonerf. Het is goed om hierover te communiceren. Zo wist iedereen waar ze aan toe waren en konden inwoners erop toezien dat de gemaakte afspraken werden nageleefd. Deze tussentijdse communicatiemomenten hebben als bijkomend voordeel dat ze je als projectleider scherp houden op de resultaten die je tot dusver hebt geboekt.
Conclusie
Door inwoners in Hooge Zwaluwe te betrekken bij de herinrichting van hun straat hebben we een gedragen ontwerp gemaakt. Een ontwerp dat de overlast vermindert en waar inwoners achter staan.
Meer weten over hoe wij participatie en bewonersonderzoek toepassen binnen onze projecten? Of zit je met een vraag omtrent participatie? Wij denken graag met je mee! Neem contact op met onze adviseur participatie Meinrad van der Scheer.
Dit artikel werd geschreven door Maud van Haaren en Nick van der Klauw.
0 comments on Inwonersavonden in Drimmelen voor een gedragen ontwerp