Kick-off van Leertraject Toekomst van Beheer
Na meer dan een jaar voorbereiding vond op 25 en 26 september 2018 de kick-off plaats van de opleiding Toekomst van Beheer. Dit is het studieprogramma voor de beheerder van de toekomst, een beheerder die verder durft te kijken dan Excel-sheets en technische randvoorwaarden.
In twee dagen kregen de veertien cursisten een voorproefje van het studieprogramma dat ze de komende zestien maanden zullen gaan volgen. Martin van der Zwan, directeur PLANTERRA en mede-initiatiefnemer van het leertraject, opende de eerste dag met een inhoudelijke masterclass over de grote trends die spelen in de openbare ruimte en een impact zullen gaan hebben op het beheren ervan.
In een interactieve masterclass werd de sticky wall beplakt met talloze ontwikkelingen die passen binnen vier grote overkoepelende trends in de openbare ruimte: technologische ontwikkelingen, maatschappelijke ontwikkelingen, ruimtelijk-economische ontwikkelingen en duurzaamheid
Lees hier meer over de trends en de visie van PLANTERRA daarop.
Werkstijlen en veranderprocessen
Na het ochtendgedeelte was het de beurt aan Karin Daum en Gerard Boeters. De twee onderwijskundigen gingen actief aan de slag met de cursisten op het gebied van werkstijlen en veranderprocessen. De deelnemers bepaalden hun werkstijl en gingen met elkaar in discussie over de effecten van hun eigen werkstijl op anderen. Dit gaf hen waardevolle informatie om als persoon effectiever te werken en als team meer te bereiken. De avond eindigde in stijl met een slotdiner waarbij de cursisten elkaar beter leerden kennen – een belangrijk element van het studieprogramma.
Dat netwerkelement werd door Jan ter Wal en Peter de Visser nog maar eens benadrukt aan het begin van de tweede cursusdag. Ter Wal en De Visser zijn als mentoren door de cursisten van hun gemeenten naar voren geschoven. Dat is geen toeval: De mannen behoren tot de initiatiefnemers voor deze opleiding.
Na een bevlogen verhaal van de twee ‘oude rotten in het vak’ was het de beurt aan Jop Japenga en Jan Belon. De oprichters van Afdeling Buitengewone Zaken zijn gespecialiseerd in design thinking: een relatief nieuwe manier van denken die, in het oplossen van complexe vraagstukken, de nadruk legt op de eindgebruiker. Japenga en Belon legden de theorie in het kort uit en gingen daarna – in de geest van design thinking – direct met de groep aan de slag met zogeheten conversation pieces.
Conversation pieces
Het doel voor elke gemeente was om een situatie te creëren waarin mensen – bijvoorbeeld inwoners – op een prettige en innovatieve manier werden getriggerd om na te denken over een belangrijk vraagstuk. De tijd dat ambtenaren met een blocnote de straat opgingen is voorbij, zegt Jan Belon: ‘Inwoners lopen daar met een ruime boog omheen, dus moet je op een andere manier het gesprek zien aan te gaan.’
Willen bewoners meer groen, denken ze dat zelf iets kunnen doen op het gebied van klimaatadaptatie, hoe zouden ze een miljoen besteden? Stuk voor stuk vragen die langskwamen en waarbij de deelnemers prototypen maakten en hun ideeën direct in de praktijk testten met de andere cursisten.
Juist de oefengesprekken met elkaar bleken zeer waardevol in dit proces. Hoe benader je iemand, hoe reageer je op verrassende antwoorden en hoe weet je iemand te verleiden om met je in gesprek te gaan? Conversation pieces die op papier helder leken, bleken in de oefengesprekken heel anders te verlopen. En juist die informatie bleek waardevol, constateerden de cursisten in het afsluitende reflectiegesprek. Informatie waar ze mee aan de slag moeten voor de volgende innovatiebijeenkomst die gepland staat op 6 november in de gemeente Zoetermeer.
Stadsverbeteraars
Wil je meer weten over het leertraject, neem gerust contact op met onze Stadsverbeteraars!
0 comments on Kick-off van Leertraject Toekomst van Beheer