Masterclass Omgevingswet beheer openbare ruimte op 29 januari
De invoering van de Omgevingswet brengt grote kansen mee voor de beheerder van de openbare ruimte. In de masterclass Omgevingswet voor beheerders leert u wat er voor u verandert, wat u niet mag vergeten en hoe de Omgevingswet uw plek als verbeteraar van de leefomgeving verstevigt. Kortom, u leert op woensdag 29 januari van Omgevingswet-experts alles wat u moet weten over de wet in relatie tot de toekomst van beheer. Aanmelden kan via deze link.
Beheer is de afgelopen decennia een vak geworden waarin je een grote bijdrage kunt leveren aan de doelstellingen van je college op het gebied van klimaatadaptatie, vergrijzing en de gezonde stad. Steeds vaker denken beheerders mee met andere disciplines om de leefkwaliteit te verbeteren in combinatie met meer en vooral betere participatie. De Omgevingswet kan de laatste zet in de emancipatie van de beheerder zijn. U leert in deze masterclass wat er verandert voor uw organisatie, uw beleid en uw werkwijze.
U leert:
- Hoe u de Omgevingswet kunt aangrijpen om een plek te krijgen in het ruimtelijk domein
- Welke nieuwe beleidsinstrumenten u echt nodig hebt voor beheer.
- Wat er gebeurt met uw huidige beheerinstrumentaria zoals de Handboeken Openbare Ruimte, uw beheervisie, beheerplannen en uiteindelijk uw bestekken.
- Hoe u beter grip krijgt op monitoring van de kwaliteit van de openbare ruimte.
- Hoe andere gemeenten werken aan de implementatie van de Omgevingswet.
- Welke praktische werkvormen u kunt toepassen om uw beheerafdeling voor te bereiden op de implementatie van de Omgevingswet.
- Hoe u als beheerder uw ambities weet te realiseren.
Datum, inschrijving en prijs
Locatie: Amersfoort (exacte locatie volgt)
Datum: woensdag 29 januari
Tijd: 09.00 tot 16.30 uur
Prijs: 475 euro
(meld u samen met een collega aan voor in totaal 800 euro)
Aanmelden: klik hier om in te schrijven
Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij Anouk Plantinga via: info@planterra.nl / 033 – 432 12 12. De masterclass kan ook geheel naar uw eigen wensen en doelgroep in-company uitgevoerd worden. Voor aanvullende informatie of prijsopgave kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.
Programma Omgevingswet beheer openbare ruimte
Cultuurverandering van de beheerder
‘Het is vooral een cultuurverandering.’ Martin van der Zwan, directeur PLANTERRA, bespreekt met u hoe de evolutie van de beheerder past in het werken in de geest van de Omgevingswet. Hoe deden we het vroeger en hoe ziet de toekomst van de beheerder eruit als stadsverbeteraar? En welke nieuwe competenties en vaardigheden passen daarbij? Van der Zwan gaat hierbij in op kansgestuurd beheer en brengt u in de mindset van de Omgevingswet-beheerder.
Kerninstrumenten Omgevingswet
Met de invoering van de Omgevingswet veranderen ook de vertrouwde beleidsinstrumenten. Wim Tijssen, Omgevingswet-expert, legt de link tussen beheer en deze nieuwe instrumenten. U leert meer over uw rol in de omgevingsvisie, het omgevingsplan en de programma’s. Samen kijken we hoe de oude instrumenten hun weg vinden in de nieuwe en kijken we kritisch naar vergunningen en beleidsregels.
Implementatie Omgevingswet in de praktijk
Hoe implementeer je de Omgevingswet in de praktijk. Aan de hand van een gemeentelijke casus van de gemeente Zwolle vertelt Jacco Albers het implementatieverhaal en de rol van de beheerder in dat traject. Jeroen Bruinenberg vertelt hoe in de gemeente Oldebroek is gewerkt aan een programma Openbare Ruimte die Omgevingswet-proof is.
Participatie, digitalisering en de beheerder
Welke kansen liggen er voor de beheerder om met digitale tools betere participatie in de openbare ruimte te bereiken? Rick Fleur, digitaal expert bij PLANTERRA, legt uit welke vernieuwende participatiemethoden er zijn en gaat daarbij dieper in op het toepassen en meten van gebruik en beleving.
Sprekers cursus Omgevingswet
Tijdens de masterclass Omgevingswet en beheer openbare ruimte spreken verschillende experts. Hieronder meer informatie over de sprekers.
Wim Tijssen schreef de boeken ‘Omgevingswet toegelicht’ en de ‘Omgevingswet als veranderopgave’ en werkt als adviseur Omgevingswet bij de gemeente Tilburg en als docent bij Avans+.
Jacco Albers, programmamanager Omgevingswet bij de gemeente Zwolle, vertelt over de verschillende sporen die de gemeente volgt om toe te werken naar een succesvolle implementatie van de Omgevingswet in 2021.
Jeroen Bruinenberg (PLANTERRA) organiseerde meer dan veertig bijeenkomsten over de implementatie van de Omgevingswet voor de het programma Aan de slag met de Omgevingswet en werkt aan het eerste programma Openbare Ruimte van Nederland namens de gemeente Oldebroek.
Rick Fleur is adviseur en digitaal expert bij PLANTERRA. Fleur werkte in verschillende gemeente aan vernieuwende participatiemethoden en maakt hierbij gebruik van digitale middelen als MijnWijkplan en Participatiekaart.nl.
Martin van de Zwan is de directeur van PLANTERRA. Van der Zwan is initiatiefnemer van het leertraject Toekomst van Beheer en al 25 jaar werkzaam in het beheervak.
0 comments on Masterclass Omgevingswet beheer openbare ruimte op 29 januari