Seminar Gebruik en beleving in de openbare ruimte
Hoe kan de openbare ruimte optimaal bijdragen aan het geluk van je inwoners? Het wordt steeds belangrijker om te weten wat inwoners vinden van de openbare ruimte. Wat vinden ze prettig, wat stoort ze en wat maakt ze gelukkig? Er is veel kennis beschikbaar op dit vlak, maar de vertaling naar de praktijk gaat moeizaam. PLANTERRA organiseert daarom in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven op 25 maart hét seminar Gebruik en beleving in de openbare ruimte.
Update 11 maart: het maximaal aantal deelnemers is bereikt. U kunt zich helaas niet meer inschrijven. Volg onze LinkedIn-pagina voor meer updates over het seminar.
Waarom een seminar?
Centraal staat de vraag: hoe beïnvloedt kennis van beleving het beheer van de openbare ruimte? Oftewel: hoe kunnen we in de praktijk “belevingsbewust” gaan beheren? De beheerder kan met de juiste inzichten zoveel meer doen dan beter poetsen en repareren. Wij zien dat de beheerder, gestimuleerd en geïnspireerd door de Omgevingswet, steeds vaker een prominente rol pakt bij het verbeteren van de openbare ruimte zodat deze veilig, inclusief en gezond is. Beter sturen op resultaat met de focus op gebruik en beleving is dan essentieel.
Tijdens het seminar delen we samen met onze sprekers de nieuwste inzichten over beleving én bieden we praktische toepassingen om beleving in kaart te brengen en toe te passen in het beheervak.
Het programma
Het programma bestaat uit een drietal interactieve lezingen van universitaire docenten met alle drie een ander vakgebied, respectievelijk Stadsgeografie, Bouwkunde en Human Technology Interaction. In elke lezing wordt de link gelegd tussen het expertisegebied van de wetenschapper en de praktijk van beheerders en adviseurs in de openbare ruimte.
Naast deze drie interactieve lezingen verzorgd PLANTERRA een workshop over gebruik en beleving in de openbare ruimte. Het belevingsmodel dat PLANTERRA vorig jaar ontwikkelde, en inmiddels in heeft gezet in verschillende (pilot)projecten, vormt een belangrijk onderdeel van de workshop. Verder komt aan bod:
- Waarom is het meten van gebruik en beleving belangrijk?
- Hoe kan je op een praktische manier wetenschappelijke methoden gebruiken?
- Wat leveren inzichten in gebruik en beleving op?
De sprekers
Bas Spierings – Assistant Professor Stadsgeografie
Bas Spierings zijn expertise ligt in het meten van gebruik en beleving in de openbare ruimte aan de hand van ‘mobiele methoden’. Om al lopend of fietsend achter het gebruik en de beleving van inwoners of bezoekers te komen zegt meer dan een persoon op één plek spreken. Met deze methode nodig je mensen uit de gehele omgeving in zich op te nemen en daar een mening over te vormen.
Pauline van der Berg – Assistant Professor Bouwkunde
Pauline van der Berg haar expertise ligt op het gebied van sociale en gezonde leefomgevingen. Vooral de samenhang tussen een gezonde leefomgeving, lokale sociale netwerken en de beleving van gebruikers vindt ze interessant. Om dit te onderzoeken gebruikt Pauline van den Berg verschillende onderzoeksmethoden, waaronder het gebruik van VR-brillen om het effect van de (gebouwde)omgeving virtueel te testen.
Antal Haans – Assistant Professor Human Technology Interaction
Antal Haans zijn expertise is gericht op (slimme) verlichting in steden. Een van zijn belangrijkste aandachtspunten momenteel is de link tussen verlichting en de veiligheidsbeleving van mensen. Daarnaast is ‘social lighting’ een onderwerp waar Antal Haans zich mee bezig houdt, want wat kan verlichting doen met de sociale banden van mensen in de openbare ruimte?
Datum, inschrijving en prijs
Datum: 25 maart 2020
Locatie: Academiegebouw in Utrecht
Tijd: 09.00 tot 16.30 uur
Prijs: 150 euro
Aanmelden: Inschrijven is helaas niet meer mogelijk
0 comments on Seminar Gebruik en beleving in de openbare ruimte