Aanpak zwerfafval

Hoe wij zwerfafval aanpakken in de openbare ruimte

PLANTERRA is een specialist op het gebied van zwerfafval. In de afgelopen jaren ondersteunden we tientallen gemeenten met onze aanpak waarbij we vaak een combinatie zoeken met gedragsverandering om een zo langdurig mogelijke impact te maken. We kiezen daarbij vaak voor een integrale aanpak waarbij samenwerking binnen de gemeente, evenals met inwoners en bedrijven, van cruciaal belang is.

Veel gemeenten benaderen ons vanuit de budgetten voor SUP (Single Use Plastics) om het plastic zwerfafval te verminderen en de afvalbakkenvergoeding voor het beheren en ledigen van afvalbakken.

We helpen je onder andere met de volgende vragen:

  • Hoe kunnen we zwerfafval verminderen en voorkomen?
  • Welke plaatsingscriteria hanteer je voor het wel of niet plaatsen van afvalbakken?
  • Welke innovatieve oplossingen kunnen we implementeren?
  • Hoe realiseren we langdurige gedragsverandering?
  • Hoe betrekken we inwoners actief bij het schoonhouden?
  • Welke educatieve initiatieven vergroten bewustwording?
  • Hoe beïnvloeden we de beleving van de omgeving?
  • Hoe meten we zwerfafval en gebruiken we deze data voor een datagestuurde aanpak?
  • Hoe verbeteren we de samenwerking tussen de teams reiniging, afvalinzameling en handhaving?
  • Is er een duidelijke visie en een uitvoeringsprogramma voor zwerfafvalbeheersing?

Onze diensten op het gebied van zwerfafval

Beleidsplannen

Wij helpen gemeenten bij het opstellen van doordachte beleidskaders en plannen van aanpak om zwerfafval effectief aan te pakken. In ons beleid maken we gebruik van een geïntegreerde aanpak die verschillende elementen combineert voor een succesvolle strategie.

We identificeren zes ‘knoppen’ om zwerfafval aan te pakken: Monitoring is essentieel voor het verzamelen van gegevens en het identificeren van probleemgebieden. Reiniging richt zich op efficiënte schoonmaak en afvalinzameling. Participatie stimuleert de actieve betrokkenheid van inwoners en ondernemers om bewustwording en eigenaarschap te vergroten. Communicatie omvat gerichte campagnes die gedragsverandering bevorderen. Voorzieningen worden geoptimaliseerd door de strategische plaatsing van afvalbakken en andere hulpmiddelen. Wanneer nodig, wordt handhaving toegepast om regels te handhaven en een schone omgeving te waarborgen.

Op al deze onderdelen kunnen wij ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door het opstellen van een Beleid Zwerfafval, maar bijvoorbeeld ook met het uitvoeren van een Afvalbakkenscan.

Locatiespecifieke ondersteuning

We geven concrete adviezen voor specifieke locaties, zoals in (wijk)winkelcentra of rond sportverenigingen. We besteden daarbij extra aandacht aan interventies op straat die vooraf, tijdens en achteraf het weggooigedrag beïnvloeden. Omgevingspsychologie – de wijze waarop de omgeving ons gedrag beïnvloedt – is daarbij altijd ons uitgangspunt.

We kunnen de aanpak op straat ook begeleiden. Wij werken als interim projectleider samen met de betrokken medewerkers, inwoners en ondernemers. Op die manier kunnen wij experimenten, pilots en projecten succesvol begeleiden.

Masterclass gedragsbeïnvloeding

Zwerfafval is een van de grote dissatisfiers in de openbare ruimte. Gedragsbeïnvloeding, bijvoorbeeld door nudges, wordt al regelmatig ingezet. Maar wat voor effect kun je verwachten en wat zijn de ervaringen in de praktijk?

We hebben onze kennis op een rijtje gezet in een masterclass introductie Gedragsbeïnvloeding met afvalbakken. In een uurtje gaan we in op manieren om met een afvalbak gedrag te beïnvloeden en wat de voorwaarden zijn voor een effectieve nudge rond zwerfafval. Ook laten we een aantal voorbeelden en ervaringen uit de praktijk zien. Aan het einde van de masterclass gaan we in op specifieke vragen en situaties uit jouw eigen gemeente. De masterclass kan online of op locatie plaatsvinden.

Organisatieontwikkeling

Wij bieden ondersteuning en helpen bij het vormgeven van een integrale aanpak binnen de organisatie. Dit omvat het analyseren en herstructureren van werkprocessen om de efficiëntie te verhogen. We stellen heldere taken en verantwoordelijkheden op en maken duidelijke afspraken hierover. Daarnaast implementeren we effectieve overlegstructuren en verbeteren we de communicatie tussen de verschillende teams. Hierbij kijken we ook naar de benodigde competenties en bieden, indien nodig, gerichte trainingen aan om deze verder te ontwikkelen. Gedurende het gehele proces begeleiden en ondersteunen wij de organisatie.

Verder praten? Neem contact met ons op

Gerelateerde projecten

Tools

Het gedragswiel voor gedragsverandering

De beste zwerfafvalaanpak combineert verschillende interventies die vooraf, tijdens en achteraf het gedrag sturen. In ons Planterra gedragswiel staan al die interventies in één overzicht: Van beleid tot handhaving, van adoptie tot statiegeld en van communicatiecampagnes tot nudgen.

We gebruiken het gedragswiel bij elk afvalproject als check: Welke aanknopingspunten zijn er, welke interventies zijn al geprobeerd, welke partijen kunnen nog betrokken worden, zien we niks over het hoofd? Het is de ideale onderlegger om te gebruiken voor brainstorms, gesprekken met opdrachtgevers, sessies met bewoners en ondernemers en het is de basis voor elk plan van aanpak.