Wat kost een gezonde openbare ruimte… en wat krijg je ervoor terug?
Een gezonde leefomgeving wordt steeds belangrijker! Bijvoorbeeld omdat de druk op de openbare ruimte groter wordt door een verdichtingsopgave en je je inwoners toch kwaliteit wil bieden. Of omdat gezondheidsverschillen tussen wijken inzichtelijk worden, en je met de openbare ruimte een bijdrage wil leveren aan het verbeteren van de gezondheid.
Soms valt de groeiopgave in wijken samen met de ambitie om de gezondheid te verbeteren. Daar ontstaat dan een mooie koppelkans. Maar wat als je geen verdichtingsopgave hebt? En wat doe je met al die openbare ruimte die ‘gewoon’ in beheer is en waar geen projectgeld beschikbaar is?
Ook daar liggen mooie koppelkansen, bijvoorbeeld in vervangingsopgaven. Bijvoorbeeld in wijken uit de jaren 70, waar riolering en wegen toe zijn aan vervanging. Ook zonder grote zak geld is daar veel gezondheidswinst te behalen, door andere keuzes te maken of kleine toevoegingen te doen.
Samen met ingenieursbureau BOOT rekenen we nu een aantal maatregelenpakketten door met grote en kleine ingrepen voor een gezonde leefomgeving. Zo wordt inzichtelijk of er (bij vervanging) extra investeringskosten mee gemoeid zijn, of dat de maatregel kostenneutraal is. En dat maakt het weer mogelijk om een goede afweging te maken tussen maatregelen en een vervangingsopgave aan te grijpen als verbeterkans.
Contact
Wil je meer weten over de extra investeringskosten voor gezondheid? Bijvoorbeeld voor een specifieke maatregel? Neem dan contact op met Linde van den Brink.
0 comments on Wat kost een gezonde openbare ruimte… en wat krijg je ervoor terug?