Kansgestuurd beheer in ‘s-Hertogenbosch
De beheerders hebben het tegenwoordig vaak over risicogestuurd beheer: beheer- en onderhoudsmaatregelen plannen op de plekken waar de risico’s rond veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid het grootst zijn. Maar bedienen de beheerders ook de kansen voor de stad? In het integrale uitvoeringsprogramma openbare ruimte (UPOR) van de gemeente ’s-Hertogenbosch wordt een evenwichtige afweging gemaakt tussen risico’s én kansen die er in de Bossche openbare ruimte kunnen worden benut.
Van risicogestuurd beheer naar kansgestuurd beheer
De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft in haar nieuwe Beleidsplan Beheer Openbare Ruimte (BBOR) haar koers voor het beheer verlegd: beheer gaat niet (meer) alleen om een technische instandhoudingsopgave. De forse investeringen die de komende jaren zonder meer nodig zijn in de Bossche openbare ruimte, zijn een uitgelezen kans om de stad aan te passen aan de maatschappelijke, economische en klimatologische trends. De beheerders passen deze koerswijziging toe in hun integrale uitvoeringsprogramma (UPOR). In het UPOR plannen zij alle grote investeringen in de Bossche openbare ruimte. Zij laten zich daarbij niet alleen meer leiden door risico’s, budgetten en technische levensduren, maar kijken ook expliciet naar de kansen die er zijn. Kansen om de openbare ruimte aan te passen aan opgaven rond klimaatadaptatie, toegankelijkheid, toeristische kwaliteiten, ecologie, etc. Op deze manier wordt kansgestuurd beheer pas echt praktijk.
De rol van PLANTERRA
Voor de prioriteitsstelling maken de Bossche beheerders gebruik van de door PLANTERRA ontwikkelde methodiek ‘PRIOR’. PRIOR is een multicriteriamethodiek die de principes van asset management combineert met overwegingen van kansgestuurd beheer. Zo worden de risico’s op gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid smart gemaakt in bedrijfswaardenmatrices en wordt inzichtelijk gemaakt hoe de projecten kunnen bijdragen aan de kansen voor de:
- Natuurlijke stad;
- Actieve stad;
- Leefbare stad;
- Bereikbare stad;
- Cultuurhistorische stad;
Ook bepalen maatschappelijke wensen (van inwoners en ondernemers) de prioriteitsstelling van projecten.
Stadsverbeteraars
Meer weten over PRIOR? Neem contact op met onze Stadsverbeteraar, Gert Oosterhuis.
0 comments on Kansgestuurd beheer in ‘s-Hertogenbosch