Gemeente Veere – Integrale Visie Openbare Ruimte
PLANTERRA is gevraagd om een Integrale Visie voor de openbare ruimte te maken in gemeente Veere. De visie geeft een vernieuwende kijk op beheer met een doorkijk naar toekomstige plannen. Beheer kan bijdragen aan een openbare ruimte waar mensen elkaar ontmoeten, zich verplaatsen, gaan sporten, spelen en ontspannen. De openbare ruimte heeft dus een belangrijke functie in ons dagelijks leven. Hoe kunnen we die optimaal benutten? Marieke van der Klaauw vertelt over de aanpak en het resultaat; de Integrale Visie Openbare Ruimte van gemeente Veere.
Hoe pak je dat aan, een visie voor de openbare ruimte?
Parallel aan het opstellen van de visie verliep het traject van de Omgevingsvisie. Aan de hand van gesprekken, een tekenwedstrijd en een enquête zijn de inwoners, ondernemers en andere stakeholders van gemeente Veere gevraagd naar hun visie voor de omgeving van Veere. Hieruit zijn 8 Veerse thema’s gedestilleerd.
De Integrale Visie voor de Openbare Ruimte (IVOR) is aan de hand van deze 8 Veerse thema’s geschreven waarbij er per thema is gekeken naar wat komt er op ons af en hoe kunnen we daarop inspelen. De visie is een soort kapstok voor de komende (beheer)plannen, waarin de ambities uit de visie worden geconcretiseerd en de bekostiging van de (her)inrichting, vervanging en het onderhoud van de openbare ruimte verder worden uitgewerkt. De ambities zijn middels een brainstormsessie met diverse partijen bepaald en daarbij is nagedacht hoe deze ambities nu al worden en nog kunnen worden vertaald naar concrete maatregelen.
Wat was het resultaat?
Een visie voor de komende 10 jaar waarbij vanuit 8 Veerse thema’s wordt beschreven hoe beheer integraal bijdraagt aan de ambities van de gemeente. De visie is een leidraad voor het hele proces van inrichting, onderhoud en vervanging van de openbare ruimte in Veere. Het beschrijft de nieuwe beheerstrategie. Vanuit vier invalshoeken wordt beschreven hoe er integraal wordt beheerd:
- Op meerdere manieren sturen op kwaliteit
- Integraal projecten programmeren
- (nog) Meer samenwerken en slim combineren van werkzaamheden en financiën.
- Bewoners meer betrekken
Wat was er vernieuwend aan dit project?
Het project liep nauw samen met de ontwikkeling van de omgevingsvisie. Hierin worden de ambities en beleidsdoelen voor de hele fysieke leefomgeving voor de lange termijn vastgelegd. De IVOR is hierop een verdiepingsslag specifiek voor de openbare ruimte. De 8 Veerse thema’s uit de omgevingsvisie lopen als een rode draad door de IVOR. Door nauw op te trekken met het Omgevingsvisietraject, lag er een basis voor het opstellen van de IVOR. Hierdoor is de IVOR de verbindende schakel tussen de Omgevingsvisie en de (toekomstige) beheerplannen.
Waar ben je in het bijzonder trots op?
Ondanks corona, lockdowns en op afstand werken en communiceren, hebben we een mooi plan neer weten te leggen. Daarnaast ben ik ook heel erg blij dat we zulke mooie thema’s hebben uitgewerkt in de visie die aansluiten bij onze missie: bijdragen aan een duurzame, leefbare en gezonde leefomgeving die toekomstbestendig is.
Contact
Samen nadenken over een Integrale Visie Openbare Ruimte? Neem contact op met onze adviseur openbare ruimte, Marieke van der Klaauw.
0 comments on Gemeente Veere – Integrale Visie Openbare Ruimte