We staan gezamenlijk voor grote opgaven: wateroverlast komt vaker voor, hittestress is een jaarlijks terugkerend fenomeen, de biodiversiteit neemt af en overgewicht en eenzaamheid nemen toe. Groen kan een significante bijdrage leveren aan het oplossen van deze problemen. Er liggen veel kansen in de openbare ruimte voor het gezond houden en maken van onze inwoners en om de wereld leefbaar te houden voor de volgende generaties. Groen is namelijk goed voor mens, klimaat, planeet en de economie. PLANTERRA zet zich dan ook vol in om Nederland te vergroenen!
We helpen je onder andere met de volgende vragen:
- Mijn gemeente heeft flinke groene ambities, hoe vertaal ik deze naar beleid?
- Hoe krijg ik inwoners mee met het vergroenen van mijn gemeente?
- Hoe krijg ik intern alle neuzen dezelfde kant op ten aanzien van de vergroeningsopgave?
- Hoe meet je biodiversiteit in de openbare ruimte?
- Hoe neem ik inwoners mee in het vergroenen van de straat met alle uitdagingen en ruimtelijke beperkingen die er zijn?
- Wat is het beste groen voor deze plek?
PLANTERRA schrijft beheer- en beleidsplannen voor groen, bomen en begraafplaatsen voor gemeenten door het hele land. Daarbij werken we samen met de gemeenten aan de visie op groen waarmee we de effecten van klimaatverandering opvangen en biodiversiteit stimuleren. Met onze innovatieve werkmethodes nemen we alle betrokkenen op een visuele wijze mee in de voordelen van groen en vergroten we het bewustzijn van beleidsmakers, beheerders, inwoners en andere stakeholders. Ontdek hieronder wat we voor jouw gemeente kunnen betekenen.
Onze diensten en producten op het gebied van Vergroening
Groenbeleids- en beheerplannen
Ben je op zoek naar een duidelijke visie voor nieuwe ontwikkelingen in de openbare ruimte met een prominente plek voor groen? In onze beheer- en beleidsplannen realiseren we dit door o.a.:
- te focussen op ‘goed groen op de juiste plek’;
- ambities te vertalen naar concrete doelen en maatregelen;
- lokale kennis van inwoners en stakeholders mee te nemen.
PLANTERRA zorgt voor een breed gedragen groenaanpak, zowel binnen als buiten de organisatie, die ervoor zorgt dat de gemeente haar groenambities de komende jaren waar kan maken. Daarnaast leveren we een visueel aantrekkelijk rapport op met een beknopte samenvatting in begrijpbare taal zodat iedereen mee kan doen met de vergroeningsopgave. Kijk hieronder welke specifieke beleidsstukken wij schrijven.
Participatie in vergroeningsprojecten
Ben je op zoek naar innovatieve manieren om inwoners, medewerkers of andere stakeholders te betrekken bij groenprojecten? We hebben verschillende werk- en spelvormen ontwikkeld waarmee we input van betrokkenen ophalen, draagvlak creëren én vergroten, en kennis delen. Zo kunnen we maatwerk leveren voor zowel participatie als educatie en voorlichting. Lees hieronder hoe dat eruitziet.
Toolbox Vergroenen
Met verschillende stakeholders bepalen welk groen er in de straat moet komen? Dit is een opgave die voor een hoop kopzorgen kan leiden. Daarop ontwikkelde PLANTERRA samen met de gemeente Dordrecht de Toolbox Vergroenen. Met deze Toolbox kun je samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden aan de slag om een specifieke plek te vergroenen. Het resultaat is een moodboard die direct als basis kan dienen voor een ontwerp. Lees snel verder om alle ins en outs van de Toolbox ontdekken.
Biodiversiteitsmaatlat
De bebouwde omgeving biedt enorme kansen om de biodiversiteit te versterken. Tot nu toe werd ons groenareaal vooral beheerd met het idee van Schoon, Heel en Netjes, maar hoe kan beheer bijdragen aan de versterking van biodiversiteit? Om daar achter te komen ontwikkelde PLANTERRA de Biodiverisiteitsbeeldmaatlat. Met deze beeldmaatlat krijgt u snel inzicht aan welke knoppen je binnen het beheer en ontwerp kunt draaien, hoe goed het groenareaal de biodiversiteit al ondersteunt en waar de kansen liggen. Benieuwd hoe dit er precies uitziet? Lees dan snel verder.
Inspiratiesessies
Dat groen een belangrijke bijdrage levert aan het oplossen van de opgaven waar we voor staan, weten de meeste mensen. En toch is het lastig om iedereen aan boord te krijgen om daadwerkelijk meer groen in de openbare ruimte te realiseren. Of om inwoners te mobiliseren om hun tuinen te vergroenen. Een inspiratiesessie, toegespitst op de doelgroep, kan er voor zorgen dat mensen zich bewust worden van hun rol en iets voor de stad kunnen betekenen.