Bij PLANTERRA werken we aan gezonde openbare ruimten. De leefomgeving is immers van grote invloed op hoe gezond inwoners zich voelen en hoe het staat met hun welbevinden. We vertalen wetenschappelijke kennis over gezondheid naar de praktijk en bieden concrete handvatten in onze projecten. Zo werken we aan openbare ruimtes die gezondheid van inwoners zowel beschermen als bevorderen.
We helpen je onder andere met de volgende vragen:
- Hoe maak ik een openbare ruimte gezond?
- Hoe kan ik een openbare ruimte zo inrichten dat beweging wordt uitgelokt?
- Hoe realiseer ik een toegankelijke openbare ruimte voor iedereen, dus ook een specifieke doelgroep zoals dementerende inwoners?
- Hoe zorg ik ervoor dat het sociale en fysieke domein integraal gaan werken om een gezondere openbare ruimte te realiseren?
Gezondheid is een integraal onderwerp dat vraagt multidisciplinaire samenwerking. We werken daarom vanuit kernwaarden zoals brede welvaart, positieve gezondheid en kansengelijkheid en zoeken koppelkansen tussen het sociale en fysieke domein. Zo brengen we fysiek en sociaal in gesprek.
Onze diensten en producten op het gebied van Gezondheid

Beleidsplannen Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten
Met een beleidsplan Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten (BOSS) helpen we gemeenten om een gezonde, inclusieve leefomgeving te creëren waarin alle inwoners – van jong tot oud – worden gestimuleerd om buiten te spelen, te bewegen en elkaar te ontmoeten. We vertalen het gedachtegoed van positieve gezondheid naar de openbare ruimte door te kijken hoe inrichting en gebruik uitnodigen tot bewegen, ontmoeten en actief meedoen in de samenleving.
We combineren gebiedsanalyses, beleidskaders, participatie en ruimtelijke data om kansen en knelpunten in kaart te brengen. Denk aan buurten waar weinig voorzieningen zijn voor jongeren, waar ouderen onvoldoende worden uitgenodigd om naar buiten te gaan, of waar sociale ontmoeting onder druk staat.
Op basis daarvan formuleren we een gedragen visie en een uitvoeringsgericht plan – met duidelijke ambities en prioriteiten, en (indien gewenst) maatregelen en kostenramingen. Zo zorgen we ervoor dat de openbare ruimte actief bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van alle inwoners.

Sociale en gezonde richtlijnen
Aan ambities rondom gezondheid in de openbare ruimte vaak geen gebrek, de vraag is echter vaak “Hoe realiseren we dat dan buiten op straat?”. Handboeken en leidraden openbare ruimte zijn bij uitstek instrumenten waarin deze uitwerking goed kan worden geborgd door middel van richtlijnen. We combineren onze ruime ervaring met het thema gezondheid én met het opstellen van (HIOR)-richtlijnen om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van thematische richtlijnen.
Zo helpen we gemeenten met het opstellen van passende (kwalitatieve en kwantitatieve) richtlijnen voor een vitale, sociale of gezonde buitenruimte. Beleidsdoelen worden hierbij vertaald naar concrete richtlijnen die aansluiten bij de visie en ambities van de stad. Sociale en gezonde richtlijnen kunnen gaan over thema’s zoals: sport en bewegen, kunst en cultuur, ontmoeting en recreatie.

Wijkscan
In hoeverre stimuleert de openbare ruimte in jouw gemeente het bewegen en ontmoeten van ouderen? Ouderen die regelmatig bewegen, leven gemiddeld 3 tot 5 jaar langer en behouden langer hun zelfstandigheid. Een veilige en toegankelijke leefomgeving die mogelijkheid biedt tot bewegen en ontmoeten maakt dan het verschil.
Via een wijkscan kan je inzichten opdoen over de beweeg- en ontmoetingsplekken binnen een wijk, en hoe deze worden ervaren door bewoners. Op basis van openbare data (en gemeentelijke data) wordt een wijk-analyse uitgevoerd om verbeterlocaties te identificeren. Daarnaast worden bewoners en experts betrokken door middel van interviews en wandelingen om in kaart te brengen waar specifiek knelpunten en behoeften liggen.
Deze resultaten worden verwerkt in een adviesrapport met concrete verbetermogelijkheden voor de openbare ruimte. Ook zijn er mogelijkheden voor het presenteren van (een deel van) de resultaten via een online GIS kaart, het verwerken van resultaten in de vorm van een concreet uitvoeringsprogramma en/of richtlijnen rondom dit onderwerp voor in het HIOR (Handboek Inrichting Openbare Ruimte).
Via een subisidieregeling van ZonMw ‘Wijkscan gezonde leefomgeving: bewegen en ontmoeten voor ouderen’ kunnen gemeenten nu subsidie aanvragen om een wijkscan uit te voeren! Via deze regeling kost dat uw gemeente geen geld en slecht beperkte arbeidsinzet.