Een kijkje in de nabije toekomst bij 5Groningen
Tijdens onze studiereis in Groningen hebben wij het 5Groningen fieldlab bezocht, dé proeftuin voor de aanstormende generatie van 5G-internet. Ondernemers en non-profitorganisaties werken hier samen met experts om toepassingen van 5G te testen. Hierbij gaat het dus niet om de techniek, maar om wat er allemaal met 5G mogelijk is. Wij zaten op de punten van onze stoelen en vuurden de nodige vragen op ze af. Wij delen graag wat wij allemaal hebben geleerd!
Nieuwe kansen voor de openbare ruimte
Peter Rake en Rian van Diedenhoven van 5Groningen hebben ons vol enthousiasme gepresenteerd welke nieuwe kansen 5G-technologie voor het publieke domein allemaal te bieden heeft. De capaciteit van 5G-internet is veel hoger dan zijn voorganger, waardoor er veel meer toepassingen mogelijk zijn. 5G maakt onder andere heel snel mobiel internet mogelijk. In theorie is dit wel 20 gigabit (20.000 megabit) per seconde. Daarnaast is de capaciteit van het netwerk bij 5G veel groter dan bij 4G, omdat er meer en hogere frequenties worden gebruikt. Hierdoor is er sprake van een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk, waardoor er veel meer data kan worden verzonden tussen apparaten onderling. De vijfde generatie mobiele communicatie dus, vandaar de ‘5G’ ?
Voordelig dus: energiezuinig, snel en je kunt meerdere aparaten erop aansluiten. Maar voor ons als gebruiker van mobiele telefonie biedt het niet per se een meerwaarde. Bellen, video’s versturen: dit kan allemaal op 4G. Wel voor de gamers onder ons kan het veel bieden. Ook als je gebruik wil maken van 360 graden video of augmented reality. Zelfrijdende auto’s en smart buildings functioneren ook beter of alleen op 5G. Helaas is het nu nog niet mogelijk om op grote schaal 5G in te zetten. Dit heeft meerdere redenen die nogal technisch van aard zijn. Het heeft met name te maken met de regelgeving waar nog niet iedereen het over eens is. Daarnaast is er nog geen overeenstemming op welke frequentie 5G ingezet kan of mag worden.
Verbetering van de leefomgeving: pilots die wij het interessantst vonden
In het 5G fieldlab zijn meer dan 30 pilots uitgevoerd met betrekking op allerlei verschillende sectoren. Voor ons als stadsverbeteraars zijn de toepassingen die 5G-technologie te bieden heeft op het gebied van het verbeteren van de leefomgeving het meest interessant.
Zo zijn er in het fieldlab met behulp van 5G technologie betere, kleinere en energiezuinige watersensoren ontwikkeld, die ziektes en verontreiniging vroegtijdig kunnen detecteren. Zo kan bijvoorbeeld een uitbraak van blauwalg bijtijds gesignaleerd worden zodat een waterschap maatregelen kan nemen.
Ook is er getest met de inzet van camera’s op vuilniswagens voor het detecteren van kapotte verkeersborden. Deze sensorcam is uitgerust met objectdetectie gekoppeld aan kunstmatige intelligentie en locatiebepaling, zodat dynamisch beheer van verkeersmeubilair mogelijk is.
Verder interessant zijn de proeven met slimme straatverlichting. Deze slimme straatlantaarns bevatten sensoren en geïntegreerde software om allerlei metingen te doen, zoals de luchtkwaliteit, het geluidsniveau en de aanwezigheid van personen. Die sensoren merken het wanneer auto’s, fietsers of voetgangers in de buurt zijn en zorgen dan voor de juiste verlichting. Wanneer er niemand aanwezig is, kan de verlichting uitblijven, wat energie bespaart. Ook geven de sensoren informatie aan elkaar door, waardoor de volgende straatlantaarn de verlichting alvast kan opschroeven als er iemand aankomt. Daarnaast geven de slimme straatlantaarns ook zelf aan wanneer de lantaarnpaal kapot is, te warm wordt of wanneer de lantaarnpaal scheef staat door een aanrijding. Deze toepassingen hebben veel gevolgen voor het beheer van de openbare ruimte.
Peter en Rian, bedankt voor deze presentatie en voor het geduld om al onze vragen met passie te beantwoorden.
Voor meer informatie over 5Groningen, zie hun website. Voor gezondheidsvragen omtrend 5G, neem dan een kijkje op de website van Kennisplatform. Mocht je als gemeente vragen hebben over de plaatsing van antennes, neem dan een kijkje op Antennebureau of MoNet.
Dit artikel is geschreven door Solinde Vos.
0 comments on Een kijkje in de nabije toekomst bij 5Groningen