• Opgaven
  • Diensten
  • Projecten
  • Werken bij
  • Blog
  • Contact
  • Opgaven
  • Diensten
  • Projecten
  • Werken bij
  • Blog
  • Contact

Met de opleiding Managing Public Space krijgt beheer de wetenschappelijke aandacht die het verdient!

  • In Blog, Laura Barnhoorn, Martin van der Zwan, Opleidingen & trainingen

Het vakgebied beheer openbare ruimte is aan het veranderen. Dat blijkt onder andere uit de nieuwe wetenschappelijke opleiding Managing Public Space die in het voorjaar van start gaat aan de WUR. Onze Stadsverbeteraar Martin van der Zwan is lid van de commissie Onderzoek en Onderwijs, en helpt mee om deze opleiding inhoudelijk op te zetten. In dit artikel nemen we je in vogelvlucht mee in de ontwikkelingen van beheer en vertellen we je meer over de opleiding Managing Public Space.

Beheer krijgt steeds meer aandacht

Er was eens een Kopgroep Beheer. Zij verwonderden zich over het feit dat beheer nauwelijks bekeken werd vanuit een wetenschappelijk oogpunt en vroegen zich af: waarom bestaat er geen wetenschappelijk opleiding in beheer van de openbare ruimte?

Beheer staat – onterecht – bij veel organisaties te veel op de achtergrond. Daarom voelde de Kopgroep de noodzaak om beheer verder te brengen vanuit de gedachten dat beheer meer is dan alleen vegen en poetsen, en een belangrijke rol speelt in ontwikkelingen zoals klimaatverandering en de verdichting van de stad.

De stichting Managing Public Space werkt samen met Wageningen University & Research (WUR) aan de opleiding Managing Public Space. In februari 2021 gaan de eerste studenten en professionals aan de slag!

Beheer als wetenschappelijk domein

Het inhoudelijke programma wordt vormgegeven door de commissie Onderzoek en Onderwijs. Onze Stadsverbeteraar Martin van der Zwan is lid van de commissie. Hij bedenkt samen met de andere leden welke thema’s en onderwerpen in cursusvakken onderwezen gaan worden en waarnaar onderzoek gedaan kan worden.

Onderdeel van het programma zijn de ‘Living labs’. Dit is een praktijkopdracht waarin studenten en professionals van de opleiding mee gaan werken aan een project van een gemeente. Zo leren zij over het vakgebied, kunnen hun kennis toepassen in de praktijk, en wordt de wetenschappelijke wereld met de praktijk verbonden. De wetenschap leert van de beroepspraktijk en andersom.

Beheer naar een hoger niveau

PLANTERRA is aanjager van de gedachte van ‘kansgestuurd beheer’. Alle reden voor ons dus om aan te haken als partner bij Stichting Managing Public Space. Dat beheer een belangrijke bijdrage kan – en zal moeten – leveren aan grote uitdagingen zoals klimaatverandering, de energietransitie, het vergroten van de biodiversiteit, welzijn en de toenemende eenzaamheid. De wereld is aan het veranderen, en beheer moet daarin mee. Dit heeft gevolgen voor de manier van denken over het vakgebied en de werkwijze van de beheerprofessional bij gemeenten. We moeten een nieuwe generatie beheerders opleiden die de vaardigheden hebben om deze visie in de praktijk te brengen en zich willen inzetten voor de toekomst van beheer.

Evolutie van de beheerder

Gezocht: een toekomstige beheerder

Hoe ziet het profiel van de nieuwe beheerder eruit? Allereerst moet de beheerder vooruit kunnen kijken, een lange termijn visie- en programmering kunnen ontwikkelen. Daarnaast moet hij of zij kunnen verbinden met andere vakgebieden zoals ruimtelijke ontwikkeling en het sociaal domein. Hierbij is creativiteit heel belangrijk.

Minder praten, meer experimenteren

We hebben te maken met ingewikkelde problemen. Om die aan te gaan is een andere manier van denken – en werken – nodig, bijvoorbeeld vanuit de principes van Design Thinking. De kern is om niet te lang te blijven steken in praten, maar ideeën te verzamelen met betrokkenen (zoals medewerkers van het sociaal domein of bewoners) en die aan de hand van prototypes te testen in de praktijk. Deze denkwijze proberen we uit te dragen in het leertraject De Toekomst van Beheer. Dit is een programma voor beheerprofessionals van gemeenten die we helpen kennis en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn in het beheervak. Dit praktijkgerichte leertraject start eind van dit jaar en sluit mooi aan op de opleiding bij de WUR.

Bron: Design for humanity

 

Meer weten? Hierbij een lijst met interessante links:

Stadswerk

Beheren is vooruitzien

De toekomst van beheer

Managing public space

Stadverbeteraar

Laura Barnhoorn
Adviseur openbare ruimte
PLANTERRA
Martin van der Zwan
Adviseur openbare ruimte
PLANTERRA

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Previous Post

Online Masterclass Omgevingswet en de openbare ruimte

Next Post

Terugkijken: Webinar Omgeving en gezondheid
0 comments on Met de opleiding Managing Public Space krijgt beheer de wetenschappelijke aandacht die het verdient!
Laatste posts
  • 7 maatlatten ter bevordering van de beweegvriendelijkheid van de openbare ruimte 25 januari 2023
  • Hoe we in Overbetuwe een Integraal Kwaliteitsplan Openbare Ruimte maakten met ambitie-accenten per functiegebied. 12 december 2022
  • Wat als de beheerder een held was? 8 lessen van beheer over 20 jaar 25 november 2022
  • Nastreven van ambities via opgavegericht beheer in Haarlem 11 november 2022
  • Lessen uit Ljubljana 8 november 2022
Schrijf je in voor updates over de openbare ruimte en PLANTERRA



Scroll
OVER PLANTERRA

Sinds 2002 zijn wij door heel het land bezig met het verbeteren van de openbare ruimte. Lees hier hoe we dat doen.

Kom langs in onze pastorie

Hamersveldseweg 53
3833 GL Leusden
033 432 1212

Nieuwsbrief van PLANTERRA

Abonneren op onze nieuwsbrief?

Volg ons voor updates over de openbare ruimte
  • LinkedIn
  • Instagram
 

Reacties laden....