Wat gebeurt er na ruiming met de grafsteen of -bedekking?
Wanneer een graf wordt geruimd, betekent dit dat de resten (ondergronds en/ of bovengronds) worden verwijderd om plaats te maken voor nieuwe graven. Dit kan gebeuren als de grafrechten zijn verlopen en niet worden verlengd door de nabestaanden.
Als eerste wordt dan meestal de grafsteen en eventuele andere grafbedekking verwijderd. Dit noemen we bovengronds ruimen. De steen (en/ of grafbedekking) kan worden teruggegeven aan de nabestaanden als ze dat willen. In andere gevallen wordt de steen vernietigd of gerecycled. Soms worden de stenen hergebruikt, bijvoorbeeld door de naam en inscripties te verwijderen en de steen te bewerken voor een nieuw graf. Ook worden de stenen verwerkt tot iets anders, zoals een bankje, ornament of iets vergelijkbaars bij bijvoorbeeld ‘Goeters’. Den Hollandsche Gedenktekens heeft bijvoorbeeld de ‘Circle Stone’, een gebruikte grafsteen. Helaas gebeurt dit nog relatief weinig.
Bij ondergronds ruimen worden de overblijfselen van de overledene opgegraven. Afhankelijk van de staat van de resten kunnen deze worden herbegraven op een andere plek op de begraafplaats, bijvoorbeeld in een verzamelgraf of knekelput of worden gecremeerd. Op sommige begraafplaatsen worden de resten dieper begraven in het graf, zodat deze weer opnieuw kan worden uitgegeven voor een nieuwe begrafenis.
Tot slot moetde ruiming in de administratie van de gemeente worden bijgewerkt. Het is belangrijk te weten dat de procedures kunnen variëren afhankelijk van de specifieke regels en wetten van de begraafplaats en de gemeente.
Meer weten? Wij helpen je graag verder, neem gerust contact op met onze Adviseur Begraafplaatsen Xander Verweij!
0 comments on Wat gebeurt er na ruiming met de grafsteen of -bedekking?