Hoe wij Twente helpen om te gaan met klimaatverandering
Twente heeft te maken met gevolgen van klimaatverandering. Hevige neerslag, overstromingen, langdurige droogte en hittestress bedreigen mens en natuur. Om hierop te anticiperen ontwikkelde PLANTERRA samen met Nelen & Schuurmans, voor het Twents waternet, de klimaatatlas. Lees verder over onze aanpak.
De klimaatatlas: alle hittestresskaarten van Twente in een overzicht
Klimaatverandering raakt ons allemaal. Temperaturen stijgen, zomers worden droger, winters natter en regenbuien heftiger. Hoe kan je als bestuurder en inwoner hierop anticiperen? Vanuit de provincie Twente ontstond de behoefte om dit allemaal overzichtelijk in kaart te brengen. Zo kan op lokaal niveau gekeken worden hoe je zowel als bewoner en als bestuurder om kunt gaan met de klimaateffecten. PLANTERRA faciliteerde en ondersteunde samen met Nelen & Schuurmans de regionale stresstest klimaatadaptatie voor het Twents waternet: de samenwerkende gemeenten van Twente, de provincie Overijssel en waterschap Vechtstromen. Dit resulteerde in de klimaatatlas: een uitgebreide set van kaarten met informatie over mogelijke klimaateffecten in Twente.
De storymap: verhalen over een veranderend klimaat in Twente
Hoe bundel je al deze ingewikkelde informatie over het nieuwe klimaat op een manier dat inwoner en bestuurder het begrijpen? En hoe zorg je dat iedereen op de hoogte is van de bijbehorende uitdagingen en kansen? Hoe kan je vervolgens bijdragen aan het aanpassen van je leefomgeving? Ter ondersteuning van de communicatie over het Twents veranderende klimaat ontwikkelden PLANTERRA en Nelen & Schuurmans een storymap. Dit online platform biedt de mogelijkheid aan alle bewoners in Twente om elkaar op een eenvoudige manier te inspireren. Door middel van verhalen vertellen kan worden uitgelegd wat het belang is van de klimaatkaarten en wat je zelf zou kunnen doen als gemeente en inwoner.
Klimaatdialogen: gesprekken om tot lokale maatregelen te komen
Van belang is dat alle gemeenten de klimaatatlas moeten gebruiken en toepassen, samen met bewoners en andere stakeholders. Om tot een gebiedsbrede aanpak te komen om Twente klimaatbestendig te maken, zijn de behoeften van de zestien betrokken partijen zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Tijdens werkbezoeken werden risicodialogen gehouden om op een verkennende manier het doel van de stresstest te begrijpen en om te inventariseren wat ieders visie is op klimaatadaptatie. Met behulp van een risicomatrix kon lokaal worden ingeschat hoe de openbare ruimte zo goed mogelijk kan worden ingericht.
Welke risico’s vinden we het meest onacceptabel en welke komen het meest voor in de regio? Om op deze vragen antwoord te geven ontwikkelde PLANTERRA inspiratiekaarten met de thema’s wateroverlast, hitte en droogte. Deze kaarten maken kansen en bedreigingen overzichtelijk en behapbaar, en wordt duidelijk wat de belangrijkste functies zijn in de regio om te beschermen. Tijdens de werkbezoeken werd op deze manier duidelijk welke maatregelen al getroffen waren en welke potentiële maatregelen prioriteit hadden. Tevens kregen bestuurders zo het gevoel hoe men afwegingen maakt, hoe een risicodialoog verloopt, hoe ze het gesprek met de raad kunnen insteken en welke stakeholders betrokken moesten worden. Tenslotte leverde dit een verdere concretisering van de stappen die PLANTERRA vervolgens adviseerde voor het communicatie- en participatietraject.
“Nelen & Schuurmans heeft samen met adviesbureau PLANTERRA op goede wijze invulling gegeven aan de uitvraag van het Twents waternet om de juiste keuzes te maken omtrent inhoud, scope en reikwijdte van de stresstesten. Bestaande gegevens van de verschillende partners, te samen met eigen berekeningen en analyses zijn op prima wijze geïntegreerd. De samenwerking verliep naar alle partners op een heel prettige wijze in een open houding.”
Rik Meijer, ambtelijk voorzitter Twents waternet
Meer weten?
Zit je ook met een vraag omtrent klimaatadaptatie? Wij denken graag mee! Neem gerust contact met ons op via info@planterra.nl
0 comments on Hoe wij Twente helpen om te gaan met klimaatverandering