• Opgaven
  • Diensten
  • Projecten
  • Werken bij
  • Blog
  • Contact
  • Opgaven
  • Diensten
  • Projecten
  • Werken bij
  • Blog
  • Contact

7 invalshoeken om te toetsen of jouw beheerorganisatie nog beter kan functioneren

  • In Advisering, Columns, Solinde Vos

Een goed werkende beheerorganisatie is essentieel voor een schone, veilige en aantrekkelijke openbare ruimte. Helaas zijn er veel knelpunten die de effectiviteit en efficiëntie belemmeren. In dit blog bespreken we dé zeven knelpunten die voorkomen binnen beheerorganisaties.

1. Beleidskaders

Een belangrijk knelpunt binnen beheerorganisaties is het ontbreken van heldere beleidskaders. Wat is het doel waar de organisatie aan werkt? Het is van cruciaal belang dat een gemeente zowel het strategische beleid als het operationele beleid op orde heeft, waarin afspraken over het te behalen doel, de benodigde acties en de kostenramingen staan beschreven. Dit moet actueel zijn en worden bijgesteld op basis van bijvoorbeeld veranderende wet- en regelgeving, een toenemende vraag naar bepaalde voorzieningen, of veranderingen in de beschikbare financiële middelen. Een duidelijk beleidskader biedt richting en structuur aan de organisatie en stelt medewerkers in staat om gericht te werken aan het realiseren van de gestelde doelen.

2. Kennis en vaardigheden

Een ander belangrijk knelpunt binnen beheerorganisaties is het ontbreken van voldoende kennis en vaardigheden. Denk hierbij aan samenwerkingsbereidheid, transparantie en eerlijkheid tussen verschillende domeinen én communicatievaardigheden. Voor onderhandelingen met bewoners en aannemers zijn communicatieve vaardigheden nodig, evenals voor samenwerking met andere domeinen. Het begrijpen van elkaars vaktaal is daarbij essentieel.

Het is belangrijk dat beheerders niet alleen denken aan zaken binnen hun eigen vakdiscipline, maar ook denken vanuit bredere ambities zoals wat beheer kan bijdragen aan gezondheid. Ook innovativiteit, creativiteit en experimenteerbereidheid zijn belangrijke vaardigheden. Zorg dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen en bijblijven op het gebied van nieuwe ontwikkelingen.

3. Inzicht en informatie

Een derde knelpunt is het gebrek aan inzicht en informatie. Het is van belang dat de informatie binnen de beheerorganisatie op orde is. Zijn de arealen van de gemeenten van alle verschillende beheergroepen in beeld, is de kwaliteit hiervan in beeld en is de vervangingsopgave duidelijk? Dit geeft inzicht in de omvang van de werkzaamheden en de benodigde capaciteit en middelen. Daarnaast is een goed werkend klachten- en meldingensysteem van belang om de prestaties van de organisatie te monitoren en te verbeteren.

4. Geld

Een vierde knelpunt is het ontbreken van voldoende financiële middelen. Het is belangrijk dat de beheerorganisatie weet hoeveel geld er beschikbaar is en hoeveel geld er nodig is om de gestelde doelen te bereiken. Het is daarbij van belang dat kostenramingen actueel zijn en in lijn met marktconforme tarieven. Ook is het van belang dat er voldoende reserves zijn voor onvoorziene omstandigheden en dat er een goede afweging wordt gemaakt tussen bestuurlijke wensen en beschikbare middelen. Soms hebben gemeenten genoeg ambities, maar hebben ze geen idee hoeveel dat kost. Soms komt een gemeente al geld tekort, en vragen ze zich af hoe ze hun beheer kunnen aanpassen zodat ze én bezuinigen, én een schoon, heel en veilige openbare ruimte kunnen garanderen.

5. Capaciteit

Een vijfde knelpunt is het ontbreken van voldoende capaciteit. Het is van belang dat er voldoende mensen zijn om de rollen en taken die voortkomen uit de beleidskaders aan te pakken en dat er genoeg tijd is voor deze taken. De juiste mensen moeten ook worden ingezet voor het juiste werk. Een gebrek aan capaciteit kan leiden tot vertraging in projecten of een gebrek aan kwaliteit van de uitvoering. Daarom moet er voldoende aandacht besteed worden aan capaciteitsplanning. Het is ook belangrijk om te kijken naar de manier waarop werk verdeeld wordt. Het kan zijn dat er te veel werk op de schouders van één persoon terechtkomt, terwijl anderen onderbenut blijven. Een goede verdeling van taken kan helpen om de capaciteit efficiënter te benutten.

6. Werkprocessen

Een zesde knelpunt is het ontbreken van duidelijke werkprocessen. Werkprocessen zijn vaak niet goed beschreven. Er moet een duidelijke planning zijn en het moet duidelijk zijn wat de afzonderlijke stappen zijn. Het is belangrijk om te evalueren hoe het vorige bestek is verlopen en hoe de samenwerking in de uitvoering was. Het werkproces kan dan verder worden uitgeschreven en geëvalueerd. Elkaar niet voor de voeten lopen en vertrouwen hebben in elkaar zijn essentieel om efficiënt te kunnen werken. Er moet ook aandacht besteed worden aan het continu verbeteren van werkprocessen. Door regelmatig te evalueren en bij te sturen waar nodig, kan de beheerorganisatie processen optimaliseren en de kwaliteit van het werk verbeteren.

7. Rollen en taken

Een zevende knelpunt is een onduidelijke rolverdeling. Het is van belang dat iedereen weet wat zijn of haar rol is en hoe zijn of haar rol samenhangt met de werkzaamheden van anderen. Het is dan ook zeker gewenst om de verantwoordelijkheden en taken van elke functie duidelijk te omschrijven. Een goede taakverdeling helpt om efficiënter te werken en dubbel werk te voorkomen. Het is ook belangrijk dat er afstemming is tussen verschillende functies en dat er duidelijkheid is over wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit kan helpen om communicatieproblemen te voorkomen en efficiënter te werken.

Dit zijn volgens ons de zeven knelpunten die de efficiëntie en effectiviteit van een beheerorganisatie in de weg staan. Door deze knelpunten aan te pakken en te zorgen voor goede beleidskaders, kennis en vaardigheden, inzicht en informatie, voldoende budget, capaciteit, werkprocessen en rollen en taken, kan een beheerorganisatie beter functioneren en een betere dienstverlening bieden aan de inwoners. Heeft u een verander-of ontwikkelingsvraagstuk? Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden. Onze inhoudelijke kennis over het beheer van de openbare ruimte combineren we met kennis over organisatie-ontwikkeling en organisatieverandering. Lees hier hoe we dat doen.

Dit artikel is geschreven door Solinde Vos.

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Previous Post

In Tilburg ontwikkelden we drie methoden om sociale doelstellingen concreet te maken in de openbare ruimte

Next Post

Heb jij voldoende personeel op kantoor? Neem deel aan ons fte-onderzoek en ontdek het!
0 comments on 7 invalshoeken om te toetsen of jouw beheerorganisatie nog beter kan functioneren
Laatste posts
  • Heb jij voldoende personeel op kantoor? Neem deel aan ons fte-onderzoek en ontdek het! 14 maart 2023
  • 7 invalshoeken om te toetsen of jouw beheerorganisatie nog beter kan functioneren 10 maart 2023
  • In Tilburg ontwikkelden we drie methoden om sociale doelstellingen concreet te maken in de openbare ruimte 16 februari 2023
  • Hoe we afdeling Sociaal een plek gaven in de openbare ruimte van Tilburg 16 februari 2023
  • Verdichting in Dordrecht: kijken voorbij de plangrens 14 februari 2023
Schrijf je in voor updates over de openbare ruimte en PLANTERRA



Scroll
OVER PLANTERRA

Sinds 2002 zijn wij door heel het land bezig met het verbeteren van de openbare ruimte. Lees hier hoe we dat doen.

Kom langs in onze pastorie

Hamersveldseweg 53
3833 GL Leusden
033 432 1212

Nieuwsbrief van PLANTERRA

Abonneren op onze nieuwsbrief?

Volg ons voor updates over de openbare ruimte
  • LinkedIn
  • Instagram
 

Reacties laden....