Wat staat er in een beleidsplan voor begraafplaatsen?
In een beleidsplan voor begraafplaatsen worden de visie, doelen, en richtlijnen van een gemeente of organisatie met betrekking tot het beheer, de inrichting en het gebruik van begraafplaatsen vastlegt. De behoeften van de gemeente en bewoners worden hierin uitgewerkt, uiteraard rekening houdend met wettelijke eisen, ethische overwegingen en toekomstige trends. Het gaat dus om een huidige analyse én toekomstige uitdagingen en afspraken.
Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste onderdelen die in een beleidsplan begraafplaatsen kunnen staan:
1. Inleiding en doelstelling
Hierin staat een korte uitleg over de reden voor het opstellen van het beleidsplan begraafplaatsen, inclusief een kort overzicht van de huidige situatie van de begraafplaatsen binnen de gemeente. Met daarbij het doel van het beleidsplan begraafplaatsen.
2. Visie en missie
Een lange termijnvisie over hoe de gemeente of organisatie de begraafplaatsen wil beheren en ontwikkelen. In de missie wordt concreet aangegeven hoe de visie zal worden gerealiseerd.
3. Huidige situatieanalyse
Een inventarisatie van de bestaande situatie van de begraafplaatsen die in het beleidsplan aan bod komen, inclusief hun locaties, capaciteiten, voorzieningen, en eventuele knelpunten. Een SWOT-analyse helpt hierbij. En daarnaast een overzicht van de relevante wet- en regelgeving die van toepassing is op het beheer van begraafplaatsen.
4. Beleid voor beheer en onderhoud
Hierin staan richtlijnen voor het dagelijks beheer van de begraafplaatsen, zoals het onderhoud van groenvoorzieningen, het schoonmaken van graven, en het beheer van afval.
5. Ruimtelijke invulling
Beschrijf hierin de plannen voor toekomstige uitbreiding van begraafplaatsen, de ontwikkeling van nieuwe locaties of functies op de begraafplaats. Maar natuurlijk ook eventuele alternatieve begraafvormen, zoals natuurbegraafplaatsen, urnentuinen en strooivelden. Het is belangrijk en noodzakelijk om hierin na te denken over toekomstige trends en ontwikkelingen, zoals vergrijzing, veranderende uitvaartrituelen, en de opkomst van nieuwe technologieën.
6. Financieel beleid
Een overzicht van de financieringsbronnen voor het beheer en de ontwikkeling van begraafplaatsen, zoals gemeentelijke budgetten, grafrechten, en eventuele subsidies. Dit moet worden wordt uitgewerkt in een gedetailleerde kostenraming voor het onderhoud, beheer en eventuele toekomstige investeringen/ uitbreidingen.
7. Participatie en communicatie
Beschrijf in dit hoofdstuk van het beleidsplan begraafplaatsen hoe de gemeente bewoners en andere stakeholders informeert over het beleid, diensten en regels omtrent begraven. Communicatie is zoals vaak heel erg belangrijk!
8. Implementatie en evaluatie
Concrete stappen voor de implementatie van het beleidsplan of een uitwerking in een beheerplan voor begraafplaatsen. Hierin kan een tijdlijn en verantwoordelijkheden worden uitgewerkt. Tot slot; blijf evalueren! Zonder evaluatie is er geen ruimte voor verbetering en ontwikkeling.
Meer weten? Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact op met onze Adviseur Begraafplaatsen, Xander Verweij!
0 comments on Wat staat er in een beleidsplan voor begraafplaatsen?