• Opgaven
  • Diensten
  • Projecten
  • Werken bij
  • Blog
  • Contact
  • Opgaven
  • Diensten
  • Projecten
  • Werken bij
  • Blog
  • Contact

Gemeente Diemen zet in op spelen, bewegen en ontmoeten

  • In Advisering, Gezonde leefomgeving, Marieke van der Klaauw, Omgevingspsychologie, Projecten

De gemeente Diemen heeft de ambitie om opgaven op het gebied van spelen, bewegen en ontmoeten te verbinden en uitdagingen, zoals verdichting, concurrentie met binnen spelen, veranderende sportbehoeften en verplaatsen of verblijven het hoofd te bieden. Daarom is er een nieuw beleidsplan nodig dat zich focust op drie speerpunten: spelen, bewegen en ontmoeten. Hoe kun je de openbare ruimte zo inrichten dat het aantrekkelijker wordt om er te verblijven?

Beleidsnota gemeente Diemen

De gemeente is een vooronderzoek gestart in het kader van de nieuwe beleidsnota Bewegen, spelen en ontmoeten. Op basis van literatuur, bestaande beleidskaders (coalitieakkoord, kwaliteitsplan openbare ruimte en sportbeleid) en een behoefteonderzoek zijn er zes aandachtspunten geselecteerd voor het nieuwe beleid. In de uitvoering moeten er plekken gecreëerd worden die geschikt zijn voor alle leeftijden, formeel/informeel zijn, eigenaarschap uitdragen. Dit zijn ook centrale plekken, waar alle speerpunten samen komen, waar het veilig is en routes duidelijk zijn en waar de plekken aantrekkelijk en herkenbaar zijn.

Werksessie spelen, bewegen en ontmoeten

PLANTERRA ondersteunde gemeente Diemen bij een werksessie over spelen, bewegen en ontmoeten. Het doel van de werksessie was om de aanwezigen mee te nemen in de visieontwikkeling en vooral gezamenlijk te bepalen welke acties geschikt en nodig zijn om tot implementatie van de visie en zes aandachtspunten te komen. Met deze interactieve sessie wilde Diemen bovendien inspirerende voorbeelden verzamelen en tot een paar concrete acties komen voor het ‘Actieplan prettig samenleven in de openbare ruimte’.

Onze bijdrage

PLANTERRA leverde een inhoudelijke bijdrage aan de discussie. Stel de gebruiker centraal en richt de ruimte zo in dat het aantrekkelijker wordt om er te verblijven, was de boodschap. We lieten een aantal voorbeelden zien, o.a. het Schouwburgplein. Het Schouwburgplein in Rotterdam was een groot, kaal plein, waardoor het niet prettig was om te verblijven. Door het plaatsen van bankjes, het aanbrengen van een grote kunstgrasmat en het aanbieden van activiteiten (zoals yoga) worden de beleving en het gebruik van het plein heel anders.

Omgevingspsychologie als uitgangspunt

Hoe kunnen de verbeteringen permanent worden gemaakt? Omgevingspsychologie onderzoekt de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. De beleving van mensen heeft invloed op gedrag en de omgeving biedt de context voor gedrag. De omgeving kan het gedrag positief beïnvloeden, maar ook stress veroorzaken. Door de mens centraal te stellen in communicatie over gebruik, het bijsturen van gebruik, het beheer en onderhoud en het (her) inrichten van de openbare ruimte wordt beter ingespeeld op gedrag en beleving van de mens. Op deze wijze creëren we een prettigere leefomgeving die aansluit op de behoeften van mensen.

Creatieve methoden

Tijdens de werksessie werden in twee groepen voorbeelden besproken van bewegen, spelen en ontmoeten. Dit werd gedaan aan de hand van speelkaartjes ontwikkeld door PLANTERRA. Vervolgens werd er bepaald welke voorbeelden meerwaarde hebben voor Diemen en welke niet. Op een ‘stickywall’ werden de kaartjes opgeplakt bij wel of geen meerwaarde. Plenair werden de voorbeelden met elkaar besproken. Welke conclusies kwamen overeen tussen de groepen en welke juist niet? Er werd besproken waarom de voorbeelden wel of geen meerwaarde hadden, of de voorbeelden al geïmplementeerd waren in Diemen en welke nieuwe ideeën waren aangedragen. Samen werd er een prioritering gegeven aan de voorbeelden die wel meerwaarde hebben voor Diemen. Daaruit werden per groepje drie voorbeelden gekozen om verder uit te werken aan de hand van de 6 aandachtspunten. Deze ideeën werden in het tweede deel van de sessie aan elkaar gepresenteerd.

Het resultaat

De sessie heeft ervoor gezorgd dat er een aantal voorbeelden concreet zijn vormgegeven, zoals een Leefstraat, speelprikkels en een toilet en waterpunt bij ontmoetingsplekken. Ook heeft het nieuwe samenwerkingen opgeleverd met bijvoorbeeld collega’s van het sociaal domein (jeugd en gezondheid). Men weet elkaar nu sneller te vinden en gaat samenwerken om goede initiatieven in de openbare ruimte aan te jagen.

Stadsverbeteraars

Wil je meer weten over spelen, bewegen en ontmoeten in de openbare ruimte? Of ben je geïnteresseerd in onze methoden? Neem dan contact op met onze stadsverbeteraars, Mariska Kien en Marieke van der Klaauw.

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Previous Post

Masterclass BBV brengt beheerders en financiële controllers bij elkaar

Next Post

PLANTERRA, thuis in Sevilla
0 comments on Gemeente Diemen zet in op spelen, bewegen en ontmoeten
Laatste posts
  • Doorpakken met de verbetering van duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie en gezondheid: het handboek openbare ruimte als aanjager 2 juni 2023
  • HIOR.nl vereist geen hogere wiskunde, wél aandacht 2 juni 2023
  • HIOR.nl staat nooit stil 2 juni 2023
  • Maak jezelf wegwijs in het beheervak met ons Woordenboek Openbare Ruimte 20 maart 2023
  • Heb jij voldoende personeel op kantoor? Neem deel aan ons fte-onderzoek en ontdek het! 14 maart 2023
Schrijf je in voor updates over de openbare ruimte en PLANTERRA



Scroll
OVER PLANTERRA

Sinds 2002 zijn wij door heel het land bezig met het verbeteren van de openbare ruimte. Lees hier hoe we dat doen.

Kom langs in onze pastorie

Hamersveldseweg 53
3833 GL Leusden
033 432 1212

Nieuwsbrief van PLANTERRA

Abonneren op onze nieuwsbrief?

Volg ons voor updates over de openbare ruimte
  • LinkedIn
  • Instagram
 

Reacties laden....