Smart city en beheer openbare ruimte

De smart city biedt enorm veel kansen voor het verbeteren van het gebruik en de beleving van de openbare ruimte. We staan aan de vooravond van een periode waarin de manier van leven in onze steden en dorpen gaat veranderen door de opkomst van nieuwe technologieën en digitalisering. Dit gebeurt in onze ogen op verschillende vlakken:

    1. Het ontwikkelen van beleid voor de smart city
    2. Via data beter programmeren

1. Beleid voor de smart city

Het is geen vraag of we een smart city worden, maar hoe je dat als gemeente doet. Het is een interessant spel om de creativiteit optimaal te benutten en tegelijkertijd inwoners te beschermen. We vinden dat gemeenten keuzes moeten maken over hoe de techniek onze leefomgeving beïnvloedt om ook daadwerkelijk te profileren van de technologische ontwikkelingen.

Gemeenten moeten beleid ontwikkelen waarin wordt ingegaan op ethische dilemma’s rondom ‘privacy’ in de openbare ruimte en flexibilisering van het gebruik van de openbare ruimte. Gebruiksplannen voor de openbare ruimte gaan in onze ogen een veel belangrijkere rol spelen.

Smart city openbare ruimte

2. Via data beter programmeren

Big data is al jaren een begrip in de beheerwereld. Ook wij hebben door jaren van dataverzameling een groot financieel bestand opgebouwd met kostenkengetallen voor ieder product in de openbare ruimte. De technische opgave in kaart brengen is belangrijk voor de openbare ruimte, maar deze opgave koppelen aan maatschappelijke opgaven is minstens zo relevant. Hoe maken we de uitdagingen inzichtelelijk op het gebied van bijvoorbeeld hittestress, wateroverlast, toerisme en de energietransitie? Dat doen we via onze prioriteringsmethodiek PRIOR-online waarmee we toewerken naar een waardevolle meerjarenprogrammering.

Contact

Graag gaan we met u in gesprek over de kansen die er liggen op het gebied van de smart city. Neem contact met ons op via de contactgegevens in de rechterkolom of stuur een e-mail naar info@planterra.nl.

Onze tools en diensten

MijnWijkplan.nl

Op MijnWijkplan werken bewoners en gemeente samen aan een betere wijk.

HIOR.nl

HIOR.nl is dé digitale tool waarmee de gebruiker in drie muisklikken altijd de juiste set richtlijnen voor een project in de openbare ruimte selecteert.

PRIOR

Via PRIOR werken we aan een meerjarenprogrammering (op kaart) door de technische opgave te koppelen aan gemeentelijke opgaven en ambities.

Doorpraten over de smart city

Wij gaan graag met u in gesprek over uw doelstellingen en hoe wij daar vanuit smart city een bijdrage aan kunnen leveren. Benader direct onze expert op het gebied van smart city Jeroen Bruinenberg via jeroen.bruinenberg@planterra.nl of 06 – 19 01 53 87. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen.