Pitch PLANTERRA tijdens congres ‘Het rendement van schoon 2017’

/Pitch PLANTERRA tijdens congres ‘Het rendement van schoon 2017’
Pitch PLANTERRA tijdens congres ‘Het rendement van schoon 2017’2017-11-30T15:13:30+00:00

Project Description

Hoe creëer je een (zwerf)afval bewuste openbare ruimte? En hoe kun je tijdens de planvorming al rekening houden met de aanpak van (zwerf)afval? Tijdens het congres ‘Het rendement van schoon 2017’ hielden onze adviseurs Marco Hommel en Giel Hakman een pitch over een zwerfafvalbewuste planvorming en hoe de digitale tool HIOR.nl kan bijdragen aan minder (zwerf)afval in de openbare ruimte.

Onze adviseur Marco Hommel trapte de pitch af door een aantal foto’s te laten zien van plaatsen die, vanwege de manier waarop ze zijn ontworpen en ingericht, lastig te onderhouden zijn of juist zorgen voor meer zwerfafval. Een manier om zwerfafval in de openbare ruimte aan te pakken, is het groter maken van het zwerfafvalbewustzijn onder ontwerpers. Aan de hand van de volgende zes thema’s is dit mogelijk: schoon, overzichtelijk, toezicht, eigenaarschap, voorzieningen en makkelijk onderhoud.

Het bewustzijn onder ontwerpers vergroten is volgens onze adviseurs voornamelijk een communicatieopgave en vraagt in plaats van ‘zenden’, om een dialoog tussen beheerders en ontwerpers. Hierbij moet de opdrachtgever of de beheerder met belangrijke oplossingen komen (de ‘wat’-vraag). Ontwerpers moeten op hun beurt met ideeën voor oplossingen komen (de ‘hoe’-vraag). Dit noemen we ook wel functioneel specificeren. Binnen dit proces is het belangrijk om hoor en wederhoor toe te passen.

De pitch werd afgesloten door onze adviseur Giel Hakman, die het rekening houden met zwerfafval tijdens de inrichting van de openbare ruimte koppelde aan HIOR.nl. Een digitaal Handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR) waarop, op basis van functioneel specificeren, richtlijnen worden gemaakt voor ontwikkelaars, aannemers en architecten voor projecten in de openbare ruimte. Tijdens de pitch werd aangetoond dat het met deze tool ook mogelijk is om richtlijnen op te stellen op het gebied van ‘(Zwerf)afval en Reiniging’. Een zwerfafval bewuste planvorming als een manier om afval in de openbare ruimte tegen te gaan!

De presentatie bekijken? Klik hier. Meer weten over onze digitale tool HIOR.nl?  Klik hier.