Functioneel specificeren – gemeente Tilburg

/Functioneel specificeren – gemeente Tilburg
Functioneel specificeren – gemeente Tilburg2017-12-12T10:49:57+00:00

Project Description

Hoe zorg je er als gemeente voor dat aannemers, ontwikkelaars en ontwerpers met duurzame en creatieve oplossingen komen, voor de inrichting en het beheer van de openbare ruimte? Is het mogelijk om overal op een laagdrempelige manier richtlijnen op te vragen, die belangrijk zijn voor de inrichting van de openbare ruimte?

De gemeente Tilburg heeft aan PLANTERRA gevraagd om de vakspecialisten te ondersteunen bij het opnieuw vorm geven van het kwaliteitshandboek inrichting openbare ruimte. Hierbij is de gemeente opzoek naar een nieuwe (digitale) vorm van een kwaliteitshandboek, dat de kaders voor het inrichten van de openbare ruimte op hoofdlijnen vastlegt. De vraag was “geen handboek op te leveren met te gedetailleerde eisen, maar een handjevol richtlijnen die de aannemers, ontwikkelaars en ontwerpers stimuleert om met creatieve en duurzame oplossingen te komen”.

Samen met de vakspecialisten van de gemeente Tilburg heeft PLANTERRA per discipline het gewenste resultaat (de “wat”-vraag) opgeschreven en worden aannemers, ontwikkelaars en ontwerpers uitgedaagd om invulling te geven aan de mogelijke oplossing (de “hoe”-vraag). Deze manier van omschrijven wordt ook wel functioneel specificeren genoemd en sluit aan bij geïntegreerde contractvormen zoals UAV-GC en de uitwerking van Asset management.

Tijdens dit project heeft PLANTERRA de richtlijnen samen met de vakspecialisten en beheerders opgesteld.  Hierbij had PLANTERRA een coachende en adviserende rol. Na het afronden van dit project heeft de gemeente Tilburg gekozen alle richtlijnen in HIOR.nl te zetten. HIOR.nl is dé digitale tool voor de handboeken inrichting en beheer van de openbare ruimte. In HIOR.nl is het mogelijk om eenvoudig in drie muisklikken de juiste richtlijnen per fase voor het geselecteerde gebied op te vragen.

Wilt u meer weten over HIOR.nl of bent u geïnteresseerd in wat PLANTERRA voor u kan betekenen?  Kijk dan eens op www.hior.nl op neem contact met ons op!

Adviseurs