Generatietuin brengt sociale doelstellingen en de openbare ruimte samen

/Generatietuin brengt sociale doelstellingen en de openbare ruimte samen
Generatietuin brengt sociale doelstellingen en de openbare ruimte samen2016-10-13T13:38:18+00:00

Project Description

Hoe kun je sociale doelstellingen slim combineren met het beheren en inrichten van de openbare ruimte? De Generatietuin in Den Haag geeft op een unieke manier een antwoord op deze vraag. PLAN terra is bij het initiatief op bezoek geweest om te achterhalen hoe ze dit hebben aangepakt en wat dit project zo succesvol maakt.

In Den Haag heeft woonzorgcentrum, Royal Rustique van Saffier De Residentiegroep samen met de naschoolse kinderopvang  2Samen in 2010 de eerste Generatietuin van Nederland geopend.

De gemeente was al lang op zoek naar innovatieve ideeën om verschillende generaties dichter bij elkaar te brengen. Patricia Mos, Leidinggevende Clientzorg, legt uit: “Den Haag kent weinig openbaar groen, dus die stukjes die er zijn wil je goed benutten.” Het achterliggende doel van de toekomstige tuin was dus tweeledig: stadskinderen in aanraking brengen met groen en het isolement van ouderen doorbreken.

Een architectenbureau transformeerde de tuin achter het woonzorgcentrum van Royal Rustique om tot een moestuin. De moestuin werd gelijk door kinderen omarmd. Sindsdien ontvangen de bewoners elke donderdag een groep kinderen met een koekje en een glaasje limonade. Hierbij ontstaan veel leuke interacties en gesprekken. De ouderen leren kinderen respect voor het verleden te hebben en de kinderen vertellen over het nieuwste computerspelletje of een televisieserie die ze leuk vinden. “Dit brengt de ouderen echt op de hoogte van ‘de tijd van nu’ en dat vinden ze geweldig” vertelt Patricia Mos.

Wat maakt de Generatietuin succesvol? Ten eerste is het “de kunst om de betrokken partijen enthousiast te houden” vertelt Patricia Mos. Het is belangrijk om continue te communiceren met personeel, ouderen en kinderen over ervaringen en goed contact te houden met de betrokken wederpartijen. Verder is een enthousiaste aanspreekpersoon binnen het personeel erg nuttig om ouderen en personeelleden makkelijk toegang te bieden tot het project. Ten laatste moet zo’n project een “vastgesteld onderdeel van de manier van werken worden om het op lange termijn vol te houden.”  De Generatietuin is daarom vast geïntegreerd in de routine van het woonzorgcentrum om er iedere week voldoende aandacht aan te kunnen schenken.

De tuin blijkt hét middel om generaties bij elkaar te brengen.