BOOB-bijeenkomst thematraject inrichting/afvalbakken – OVER-gemeenten

/BOOB-bijeenkomst thematraject inrichting/afvalbakken – OVER-gemeenten
BOOB-bijeenkomst thematraject inrichting/afvalbakken – OVER-gemeenten2017-10-12T10:57:47+00:00

Project Description

Hoe draagt het slim inrichten van de buitenruimte bij aan het voorkomen van zwerfafval? En hoe zorgt andersom het beheer dat het ontwerp ook echt tot zijn recht komt?

Dat is BOOB: Beheerbewust Ontwerpen en Ontwerpbewust Beheren.  In de OVER-gemeenten organiseerden PLANTERRA een werksessie met beheerders en ontwerpers om hier over te discussiëren en praktische oplossingen te verzinnen.

Tijdens deze werksessie stond het gedeelde belang voor een schone openbare ruimte centraal. Hoewel al veel wordt samengewerkt tussen beheer en ontwerp is
verbetering mogelijk. Dit kan bereikt worden door het het vastleggen van (proces)afspraken en het (door) ontwikkelen van een SPVE, dat meegegeven kan worden aan (vrijwel altijd ingehuurde, externe) ontwerpers.

Op basis van de ‘ontwerpwijzer zwerfafval’ zijn veelvoorkomende situaties in de gemeente benoemd. Zo zijn bijvoorbeeld plekken benoemd die niet bereikbaar zijn voor de veegmachine.

Als follow-up zijn o.a. afspraken gemaakt over de aanpassing van het standaard programma van eisen en de procesafspraken rondom de toetsing en afstemming van ontwerpen en beheren.

Adviseurs

Cora