Beheertoets Stadhuisplein Lelystad – Gemeente Lelystad

/Beheertoets Stadhuisplein Lelystad – Gemeente Lelystad
Beheertoets Stadhuisplein Lelystad – Gemeente Lelystad2017-10-13T15:17:29+00:00

Project Description

Wat kost het toekomstig onderhoud van het nieuwe stadhuisplein? Wat betekenen de ontwerpkeuzes voor het toekomstige gebruik en beheer? Is de beoogde onderhoudskwaliteit haalbaar en betaalbaar?

Lelystad werkt aan een nieuw stadshart. Als onderdeel daarvan ontwierp West 8 een nieuwe inrichting voor het 25 jaar oude stadhuisplein. PLANTERRA toetste dit voorlopig ontwerp (december 2007). op consequenties voor gebruik en beheer. Een vergelijking van de huidige met toekomstige beheer- en onderhoudskosten vormt een belangrijk onderdeel.

De gemeente Lelystad krijgt in de beheertoets een duidelijk overzicht van aandachtspunten voor het toekomstig beheer. Het plein wordt gebruikt voor allerhande activiteiten en evenementen; van verkiezingsmarkt tot avondvierdaagse. De beheertoets geeft daarom zowel inzicht in het extra benodigde onderhoudsbudget, de (technische) onderhoudbaarheid en aanbevelingen voor handhaving en toezicht. In het voorlopig ontwerp is gekozen voor een verharding van granietkeitjes. In de beheertoets is een kostenvergelijking opgenomen met de standaardverharding in het stadshart, gebakken klinkers in lingeformaat.

Uit de beheertoets blijkt dat de bijdrage van de beheerder waardevol is in het ontwerpstadium omdat zij de kennis hebben van het huidige gebruik en de gevolgen daarvan (misbruik, schade) van het plein. De beoogde kwaliteit is daarbij natuurlijk alleen maar langdurig te realiseren als het plein onderhoudbaar is en de beheerder over voldoende middelen beschikt.

Adviseurs

Cora