Aanpak zwerfafval

PLANTERRA heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een specialist op het gebied van de aanpak van zwerfafval binnen de kaders van het Afvalfonds. Wij ondersteunen gemeenten door het hele land in het op een doelgerichte manier inzetten van deze Afvalfondsgelden, zowel op de korte als de lange termijn en met zichtbaar resultaat.

Elke gemeente heeft recht op een jaarlijkse uitkering van €1,19 per inwoner voor de extra aanpak van zwerfafval. Deze vergoeding is beschikbaar gesteld van 2013 tot 2023 voor projecten en inzet naast de reguliere aanpak van een gemeente. Maar hoe zet je deze gelden doelgericht en met zichtbaar resultaat in, binnen de daarvoor gestelde kaders van het Afvalfonds? En hoe zorg je voor samenhang tussen de verschillende projecten? Hoe werk je de komende 10 jaar naar een duidelijk resultaat?

Om deze middelen efficiënt en doelgericht in te zitten, maakt PLANTERRA samen met de gemeente de doelstelling van de zwerfafvalaanpak helder: Buiten, een zwerfafvalproject op straat of Binnen, bijvoorbeeld het vergroten van het bewustzijn binnen de organisatie. PLANTERRA zet in korte tijd partijen bij elkaar waarmee het de aanpak concretiseert. Resultaat is een praktisch maatwerkplan waarmee de gemeente meteen aan de slag kan. Daarnaast levert deze aanpak een verbeterde communicatie tussen de verschillende partijen op en vergemakkelijkt het de verantwoording richting het Afvalfonds. PLANTERRA heeft voor de aanpak van zwerfafval diverse instrumenten in huis zoals het participatie kaartspel, het Keuzemodel Zwerfafval en de zelfscan.

Uiteindelijk geeft het Plan van Aanpak een vliegende start aan een effectieve zwerfafval aanpak!

Adviseurs

MartinRick

Projecten bij deze dienst